Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εφαρμογή android για αναγνώριση μανιταριώνΑν ψάξει κάποιος στο Google Play Store σχετικά με application που κυκλοφορούν για την αναγνώριση μανιταριών, θα βρει αρκετές τέτοιες εφαρμογές, άλλες από αυτές να διατίθενται εντελώς δωρεάν και άλλες να εγκαθίστανται σε κινητό τηλέφωνο έναντι κάποια αμοιβής, από 0.50 έως και 120 ευρώ. Βέβαια, πολλοί υποστηρίζουν, και δικαίως, πως η αναγνώριση ενός μανιταριού από μια τέτοια εφαρμογή κρύβει κινδύνους, γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που συλλέγουμε από τέτοιου είδους εφαρμογές.
Εμείς βρήκαμε ενδιαφέρουσα την ιδέα της αυτόματης αναγνώρισης μανιταριών από τέτοιου είδους εφαρμογές και γι’ αυτό εγκαταστήσαμε μία από αυτές στο android κινητό μας και τη δοκιμάσαμε.
Συγκεκριμένα, εγκαταστήσαμε την εφαρμογή FungiEngine για android κινητά, που διατίθεται σε τρεις εκδόσεις: την Basic, που είναι δωρεάν και αναγνωρίζει 163 είδη μανιταριών, την Pro που είναι μόνο στα Γερμανικά, αναγνωρίσει 1077 είδη και κοστίζει 0.50 ευρώ και την Ultra που είναι μόνο στα Γερμανικά, αναγνωρίζει 1100 είδη μανιταριών και κοστίζει 3,79 ευρώ. Η έκδοση που δοκιμάσαμε είναι η Basic, η οποία διατίθεται στην αγγλική γλώσσα και βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Η εφαρμογή Fungi Engine είναι δημιούργημα του Γερμανού συγγραφέα Wolfgang Bachmeier, ο οποίος είναι πιστοποιημένος ειδικός στη μανιταρογνωσία της Γερμανικής Ένωσης Μυκητολογίας.
Πώς λειτουργεί: Ξεκινώντας κανείς την εφαρμογή, εμφανίζεται ένα μήνυμα όπου προειδοποιεί τους χρήστες να μην προβαίνουν σε κατανάλωση μανιταριού που έχει αναγνωριστεί από την εφαρμογή. Με την αποδοχή αυτού του όρου, εμφανίζεται το κύριο μενού της εφαρμογής. Επιλέγοντας το κουμπί επιλογής «identify fungus» οδηγούμαστε στη σελίδα όπου καλούμαστε να επιλέξουμε το «Shape» (σχήμα), το «Color» (χρώμα) και το «Extras» (επιπλέον πληροφορίες).
Στο «Shape» επιλέγουμε τον τύπο του μανιταριού που μας ενδιαφέρει, την επιφάνεια από όπου απελευθερώνονται τα σπόρια, τη μορφή του στύπου (στελέχους) και τη μορφή του πίλου (καπέλου). Έπειτα, στην επιλογή «Color» διαλέγουμε το χρώμα του καπέλου, των ελασμάτων, του στελέχους, το χρώμα της σάρκας και το χρώμα των σπόρων. Στην επιλογή «Extras» μπορούμε να προσθέσουμε τη γεύση, την οσμή και την περίοδο συγκομιδής. Όταν φορτώσει η εφαρμογή με όλες τις πληροφορίες που προσθέσαμε, τότε μας εμφανίζει τα μανιτάρια που ταιριάζουν με αυτά τα στοιχεία και μας πληροφορεί με ένα εικονίδιο για την εδωδιμότητά τους. Τα μανιτάρια παρουσιάζονται σε φωτογραφία με τις κοινές αλλά και τις επιστημονικές τους ονομασίες. 
Γενικά, το σκεπτικό της όλης εφαρμογής είναι πολύ έξυπνο, με τη μόνη διαφορά πως οι φωτογραφίες που παρατίθενται, τουλάχιστον στη δωρεάν αγγλική έκδοση, δεν είναι και πολύ καλές ούτε μπορούν να μας οδηγήσουν με ασφάλεια στην ταυτοποίηση κάποιου μανιταριού. Απλώς, μπορούμε να συμβουλευόμαστε την εφαρμογή για να έχουμε μια γενική ιδέα σχετικά με τα ευρήματά μας. Ευχόμαστε, βέβαια, στο μέλλον να βελτιωθεί και να εμπλουτιστεί ώστε να οδηγεί εύκολα, γρήγορα και απλά σε ασφαλή αναγνώριση μανιταριών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…