Εφαρμογή android για αναγνώριση μανιταριών



Αν ψάξει κάποιος στο Google Play Store σχετικά με application που κυκλοφορούν για την αναγνώριση μανιταριών, θα βρει αρκετές τέτοιες εφαρμογές, άλλες από αυτές να διατίθενται εντελώς δωρεάν και άλλες να εγκαθίστανται σε κινητό τηλέφωνο έναντι κάποια αμοιβής, από 0.50 έως και 120 ευρώ. Βέβαια, πολλοί υποστηρίζουν, και δικαίως, πως η αναγνώριση ενός μανιταριού από μια τέτοια εφαρμογή κρύβει κινδύνους, γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις πληροφορίες που συλλέγουμε από τέτοιου είδους εφαρμογές.
Εμείς βρήκαμε ενδιαφέρουσα την ιδέα της αυτόματης αναγνώρισης μανιταριών από τέτοιου είδους εφαρμογές και γι’ αυτό εγκαταστήσαμε μία από αυτές στο android κινητό μας και τη δοκιμάσαμε.
Συγκεκριμένα, εγκαταστήσαμε την εφαρμογή FungiEngine για android κινητά, που διατίθεται σε τρεις εκδόσεις: την Basic, που είναι δωρεάν και αναγνωρίζει 163 είδη μανιταριών, την Pro που είναι μόνο στα Γερμανικά, αναγνωρίσει 1077 είδη και κοστίζει 0.50 ευρώ και την Ultra που είναι μόνο στα Γερμανικά, αναγνωρίζει 1100 είδη μανιταριών και κοστίζει 3,79 ευρώ. Η έκδοση που δοκιμάσαμε είναι η Basic, η οποία διατίθεται στην αγγλική γλώσσα και βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Η εφαρμογή Fungi Engine είναι δημιούργημα του Γερμανού συγγραφέα Wolfgang Bachmeier, ο οποίος είναι πιστοποιημένος ειδικός στη μανιταρογνωσία της Γερμανικής Ένωσης Μυκητολογίας.
Πώς λειτουργεί: Ξεκινώντας κανείς την εφαρμογή, εμφανίζεται ένα μήνυμα όπου προειδοποιεί τους χρήστες να μην προβαίνουν σε κατανάλωση μανιταριού που έχει αναγνωριστεί από την εφαρμογή. Με την αποδοχή αυτού του όρου, εμφανίζεται το κύριο μενού της εφαρμογής. Επιλέγοντας το κουμπί επιλογής «identify fungus» οδηγούμαστε στη σελίδα όπου καλούμαστε να επιλέξουμε το «Shape» (σχήμα), το «Color» (χρώμα) και το «Extras» (επιπλέον πληροφορίες).
Στο «Shape» επιλέγουμε τον τύπο του μανιταριού που μας ενδιαφέρει, την επιφάνεια από όπου απελευθερώνονται τα σπόρια, τη μορφή του στύπου (στελέχους) και τη μορφή του πίλου (καπέλου). Έπειτα, στην επιλογή «Color» διαλέγουμε το χρώμα του καπέλου, των ελασμάτων, του στελέχους, το χρώμα της σάρκας και το χρώμα των σπόρων. Στην επιλογή «Extras» μπορούμε να προσθέσουμε τη γεύση, την οσμή και την περίοδο συγκομιδής. Όταν φορτώσει η εφαρμογή με όλες τις πληροφορίες που προσθέσαμε, τότε μας εμφανίζει τα μανιτάρια που ταιριάζουν με αυτά τα στοιχεία και μας πληροφορεί με ένα εικονίδιο για την εδωδιμότητά τους. Τα μανιτάρια παρουσιάζονται σε φωτογραφία με τις κοινές αλλά και τις επιστημονικές τους ονομασίες. 
Γενικά, το σκεπτικό της όλης εφαρμογής είναι πολύ έξυπνο, με τη μόνη διαφορά πως οι φωτογραφίες που παρατίθενται, τουλάχιστον στη δωρεάν αγγλική έκδοση, δεν είναι και πολύ καλές ούτε μπορούν να μας οδηγήσουν με ασφάλεια στην ταυτοποίηση κάποιου μανιταριού. Απλώς, μπορούμε να συμβουλευόμαστε την εφαρμογή για να έχουμε μια γενική ιδέα σχετικά με τα ευρήματά μας. Ευχόμαστε, βέβαια, στο μέλλον να βελτιωθεί και να εμπλουτιστεί ώστε να οδηγεί εύκολα, γρήγορα και απλά σε ασφαλή αναγνώριση μανιταριών.