Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα μανιτάρια στη ζωή μας

Στην εποχή μας, έχουμε αρχίσει πια να αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο ευεργετική είναι η επίδραση της φύσης στη ζωής μας, τόσο σε διατροφικό επίπεδο όσο και σε θέματα φυσικής κατάστασης και ψυχικής υγείας. Γι’ αυτό άλλωστε συναντούμε καθημερινά ομάδες ανθρώπων που ξεχύνονται στη φύση για διάφορες δραστηριότητες, όπως είναι και η εξόρμηση για τη συλλογή μανιταριών.
Οι ατελείωτες εξορμήσεις στο δάσος για συλλογή και αναγνώριση άγριων μανιταριών είναι ένα ωραίο χόμπι, που συνδυάζει την επαφή με τη φύση, την άσκηση και τη διασκέδαση.
Όμως, επειδή σήμερα οι περισσότεροι  άνθρωποι κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα και δεν έχουν μεγαλώσει σε κάποιο χωριό, ώστε να γνωρίζουν από μικροί πού θα μπορούσαν να αναζητήσουν μανιτάρια και να αναγνωρίζουν, έστω εμπειρικά, κάποια είδη, συνήθως παρακολουθούν πλήθος σεμιναρίων, συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εξορμήσεις προς αναζήτηση άγριων μανιταριών, αγοράζουν και διαβάζουν βιβλία και αξιοποιούν κάθε πληροφορία που θα τους βοηθήσει να γίνουν έμπειροι συλλέκτες. Ένα καινούργιο εργαλείο που έρχεται να προστεθεί σ’ αυτή την προσπάθεια είναι και το mushring.com. Η εφαρμογή που μας δείχνει το δρόμο για να πραγματοποιήσουμε το «κυνήγι» μανιταριών!
Ακόμη και αν κάποιος δεν γνωρίζει σε ποιες περιοχές καρποφορούν μανιτάρια, με τη βοήθεια του mushring.com θα είναι πια σίγουρος για το μέρος και την εποχή που θα ευδοκιμήσουν αυτοί οι τόσο περιζήτητοι καρποί του δάσους.
Τώρα ο καθένας γνωρίζει το «πού» και το «πότε» είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξορμήσει, μια βασική πληροφορία για να αρχίσει η εκδρομή του ευχάριστα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…