Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εξοπλισμός για μανιταροεξόρμησηΌταν ετοιμαζόμαστε να εξορμήσουμε στη φύση είτε για πεζοπορία είτε για συλλογή μανιταριών, κρίνεται χρήσιμο να έχουμε κάνει μια στοιχειώδη προετοιμασία και να έχουμε προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σίγουρα, η περιήγηση στο δάσος είναι μια μοναδική εμπειρία, όμως δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως το δάσος κρύβει και κινδύνους, γι’ αυτό καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι σωστά.
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός πως μέσα σε ένα πυκνό και απομακρυσμένο δάσος δεν υπάρχει πάντα σήμα κινητής τηλεφωνίας, γι’ αυτό κατεβάστε στο κινητό σας από την προηγούμενη ημέρα της εξόρμησης χάρτες της Google για την περιοχή όπου ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε ή της περιοχής όπου σας έχουν οδηγήσει οι χάρτες πρόγνωσης του mushring.com. Έχοντας κατεβάσει τους χάρτες της Google, ακόμη και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο μπορεί να λειτουργεί η υπηρεσία GPS, πράγμα απαραίτητο σε περίπτωση που κάποιος χαθεί μέσα στο δάσος.
Ο βασικός εξοπλισμός που πρέπει να έχει μαζί του κάποιος μανιταροσυλλέκτης είναι: ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο, καλάθι, μπαστούνι, σουγιάς, νερό, λίγα τρόφιμα όπως σάντουιτς, ξηροί καρποί, σοκολάτα, φρούτα και φυσικά το κινητό του τηλέφωνο.
Βάσει της εμπειρίας μας θα προτείναμε τα εξής: Το σακίδιο δεν θα πρέπει να είναι παραγεμισμένο, αλλά να φέρει μόνο τα απαραίτητα είδη προς κατανάλωση, γιατί το βάρος του θα κάνει την περιήγηση αφόρητη. Σκεφτείτε ακόμη πως θα βαδίζετε αρκετές ώρες μέσα στο δάσος, οπότε καλό είναι να φοράτε τα κατάλληλα μποτάκια για ορειβασία. Μπορείτε να βρείτε τέτοια μποτάκια ακόμη και από 19€!
Επίσης, κρίνεται χρήσιμο να έχετε μαζί σας και ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια και κάλτσες, τα οποία μπορείτε να αφήσετε στο αυτοκίνητο και να τα φορέσετε μόλις τελειώσει η εξόρμηση, γιατί είναι σημαντικό να διατηρούνται τα πόδια σας στεγνά.
Επειδή στο δάσος μπορεί να υπάρχει υγρασία ή να πιάσει και βροχή, πρέπει να έχετε μαζί μας απαραιτήτως ένα αδιάβροχο μπουφάν και από κάτω να φοράτε κοντομάνικο μπλουζάκι και όχι χοντρές μπλούζες, καθώς με το περπάτημα θα ιδρώσετε. Ένα τέτοιο μπουφάν μπορεί να κοστίζει και μόλις 9,60€. Το καλάθι θα πρέπει να είναι ψάθινο και αν μάλιστα καταφέρετε να βρείτε κάποιο καλάθι με καπάκι, τότε είναι ακόμη καλύτερα. Υπολογίστε πως μπορείτε να βρείτε κάποιο από 10-20

Ο σουγιάς θα σας χρειαστεί για να καθαρίσετε τα μανιτάρια, μόλις τα μαζέψετε, στα σημεία που έχουν φαγωθεί από έντομα. Μπορεί να έχετε έναν απλό ελβετικό σουγιά ή ακόμη καλύτερα ένα μαχαίρι κατάλληλο για μανιταροσυλλογή, που έχει και βουρτσάκι για να απομακρύνει χώματα και ακαθαρσίες από τα μανιτάρια. Ένα τέτοιο μαχαίρι μπορείτε να προμηθευτείτε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο Μανιταριών στην τιμή των 25€.
 Κάποιος πιο σχολαστικός και προνοητικός περιηγητής, θέλοντας να είναι ακόμη πιο κατάλληλα εξοπλισμένος και να μην ανησυχεί αν θα του φτάσει το πόσιμο νερό, μπορεί να προμηθευτεί ένα προσωπικό φίλτρο νερού, το οποίο είναι σχεδιασμένο να παρέχει καθαρό και πόσιμο νερό όποτε κάποιος το χρειαστεί. Το LifeStraw Personal WaterFilter για παράδειγμα απομακρύνει τα βακτήρια και τα πρωτόζωα από το νερό ενός ποταμού και μάλιστα στοιχίζει μόνο 19,95$
Επομένως, αν συμπεριλάβουμε και την αγορά ενός σακιδίου 15€, συνολικά με 100€ περίπου μπορείτε να εφοδιαστείτε με τον κατάλληλο βασικό εξοπλισμό και να αρχίσει η περιπέτειά σας!

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…