Το μυκήλιο των μανιταριών διαλύει τους βιομηχανικούς ρύπους




Είναι γεγονός πως η ρύπανση και τα βιομηχανικά απόβλητα έχουν μολύνει το έδαφος, τον αέρα και τον υδροφόρο ορίζοντα μεγάλου μέρους της Γης. Το πρόβλημα αυτό είναι αρκετά σοβαρό αν αναλογιστούμε πως όλοι αυτοί οι ρύποι και οι τοξίνες καταλήγουν στην τροφή και τελικά στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία μας και να νοσούμε από πλήθος ασθενειών. Ευτυχώς, όμως, η Μητέρα Φύση τα έχει φτιάξει όλα σοφά και είναι ικανή να αντιμάχεται τους «εχθρούς» της, που προσπαθούν να ανατρέψουν την ισορροπία στον πλανήτη. Η άμυνα της φύσης έναντι της ρύπανσης που προέρχεται από τον ανθρωπογενή παράγοντα είναι το μυκήλιο των μανιταριών. 
Το μυκήλιο είναι ουσιαστικά το ριζικό μέρος απ’ όπου αναπτύσσεται το μανιτάρι και έχει την ικανότητα να αποσυνθέτει τους υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με έρευνα του Paul Stamets, το μυκήλιο είναι πολύ καλό στο να διαλύει πολλά βιομηχανικά απόβλητα, τα οποία έχουν σαν βάση τους υδρογονάνθρακες. Το μυκήλιο των μανιταριών μπορεί να εξουδετερώσει ενώσεις  βαρέων μετάλλων, όπως του μολύβδου και του υδραργύρου, που μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα και να απομακρύνει από το έδαφος τα κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Ουσιαστικά, το μυκήλιο απορροφά χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο έδαφος και στο νερό γύρω από αυτό, φιλτράρει και απομακρύνει τα μολυσματικά υλικά και επιπλέον απελευθερώνει ένζυμα που διασπούν τυχόν εναπομείναντες ρύπους. Μ’ αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, το έδαφος καθαρίζεται με τον πλέον φυσικό τρόπο, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν νέοι και άγνωστοι ρύποι όπως συμβαίνει με τις συμβατικές μεθόδους αφαίρεσης των βιομηχανικών ρύπων. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι σε υγιή εδάφη το μυκήλιο αποτελεί το 10% αυτών των εδαφών και έχει αποδειχτεί πως πολλά φυτά και δέντρα επωφελούνται από την παρουσία του μυκηλίου. Τα δέντρα που γίνονται ξενιστές μυκηλίου είναι πιο ανθεκτικά σε διάφορες ασθένειες ενώ επίσης το μυκήλιο έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα γεωργικά παράσιτα. Ο Stamets ακόμη υποστηρίζει πως το μυκήλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει τα υπόγεια νερά από τους ρύπους και τις μολυσματικές ουσίες. 
Ας, ευχηθούμε, λοιπόν, ο βιομηχανικός κόσμος να αποκτήσει μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση και να συμβάλλει στο να εξελιχθεί και να παγιωθεί αυτή η φυσική τεχνική απορρύπανσης, ώστε ο πλανήτης μας να έχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον.