Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το μυκήλιο των μανιταριών διαλύει τους βιομηχανικούς ρύπους
Είναι γεγονός πως η ρύπανση και τα βιομηχανικά απόβλητα έχουν μολύνει το έδαφος, τον αέρα και τον υδροφόρο ορίζοντα μεγάλου μέρους της Γης. Το πρόβλημα αυτό είναι αρκετά σοβαρό αν αναλογιστούμε πως όλοι αυτοί οι ρύποι και οι τοξίνες καταλήγουν στην τροφή και τελικά στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία μας και να νοσούμε από πλήθος ασθενειών. Ευτυχώς, όμως, η Μητέρα Φύση τα έχει φτιάξει όλα σοφά και είναι ικανή να αντιμάχεται τους «εχθρούς» της, που προσπαθούν να ανατρέψουν την ισορροπία στον πλανήτη. Η άμυνα της φύσης έναντι της ρύπανσης που προέρχεται από τον ανθρωπογενή παράγοντα είναι το μυκήλιο των μανιταριών. 
Το μυκήλιο είναι ουσιαστικά το ριζικό μέρος απ’ όπου αναπτύσσεται το μανιτάρι και έχει την ικανότητα να αποσυνθέτει τους υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με έρευνα του Paul Stamets, το μυκήλιο είναι πολύ καλό στο να διαλύει πολλά βιομηχανικά απόβλητα, τα οποία έχουν σαν βάση τους υδρογονάνθρακες. Το μυκήλιο των μανιταριών μπορεί να εξουδετερώσει ενώσεις  βαρέων μετάλλων, όπως του μολύβδου και του υδραργύρου, που μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα και να απομακρύνει από το έδαφος τα κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Ουσιαστικά, το μυκήλιο απορροφά χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο έδαφος και στο νερό γύρω από αυτό, φιλτράρει και απομακρύνει τα μολυσματικά υλικά και επιπλέον απελευθερώνει ένζυμα που διασπούν τυχόν εναπομείναντες ρύπους. Μ’ αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, το έδαφος καθαρίζεται με τον πλέον φυσικό τρόπο, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν νέοι και άγνωστοι ρύποι όπως συμβαίνει με τις συμβατικές μεθόδους αφαίρεσης των βιομηχανικών ρύπων. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι σε υγιή εδάφη το μυκήλιο αποτελεί το 10% αυτών των εδαφών και έχει αποδειχτεί πως πολλά φυτά και δέντρα επωφελούνται από την παρουσία του μυκηλίου. Τα δέντρα που γίνονται ξενιστές μυκηλίου είναι πιο ανθεκτικά σε διάφορες ασθένειες ενώ επίσης το μυκήλιο έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα γεωργικά παράσιτα. Ο Stamets ακόμη υποστηρίζει πως το μυκήλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει τα υπόγεια νερά από τους ρύπους και τις μολυσματικές ουσίες. 
Ας, ευχηθούμε, λοιπόν, ο βιομηχανικός κόσμος να αποκτήσει μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση και να συμβάλλει στο να εξελιχθεί και να παγιωθεί αυτή η φυσική τεχνική απορρύπανσης, ώστε ο πλανήτης μας να έχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…