Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απολαμβάνοντας μανιτάρια στα Ζαγόρια



Τα κατάφυτα δάση του Ζαγορίου αποτελούν τον ιδανικό μανιταρότοπο, καθώς τα πλούσια δρυοδάση, οι οξιές, τα πεύκα και τα έλατα συνιστούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη άγριων μανιταριών. Τα Ζαγοροχώρια συνεπώς αποτελούν πόλο έλξης για κάθε μανιταρόφιλο, αλλά και για εκείνους που επιθυμούν να γευτούν ξεχωριστές γεύσεις με υλικά που προέρχονται απευθείας από τη φύση. Όσοι, λοιπόν, ορέγονται να γευτούν μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία με βασικό υλικό τα άγρια μανιτάρια, ο προορισμός τους είναι σίγουρα εστιατόρια και ξενώνες στα χωριά του Ζαγορίου. 
Πρώτα απ’ όλα στο χωριό Βίτσα του Κεντρικού Ζαγορίου υπάρχει θεματικό εστιατόριο αφιερωμένο στα μανιτάρια, το εστιατόριο «Κανέλα και Γαρύφαλλο». Ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίσμα έχει μεταμορφωθεί με γούστο αλλά και απλότητα σ’ έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο, όπου ο επισκέπτης γεύεται εκλεκτά πιάτα με κύριο υλικό τα άγρια μανιτάρια. Στο εστιατόριο αυτό οι βωλίτες, τα καισαρικά, τα αγαρικά αλλά και τα Shiitake πρωταγωνιστούν σε ένα γαστρονομικό υπερθέαμα, που αποτελεί θα λέγαμε ωδή στη γαστρονομία. Λίγο πιο κάτω, στο χωριό Δίλοφο, πιάτα με άγρια μανιτάρια σερβίρονται το Φθινόπωρο στο παραδοσιακό καφενείο-εστιατόριο «Λίθος» ή αλλιώς «στου Τάκη», όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι φίλοι και οι θαμώνες.
Μάλιστα στις 30 Σεπτεμβρίου ο «Λίθος» θα τιμήσει τα μαγειρευτά και τις σούπες, με κύρια συστατικά τα βασιλομανίταρα, τις κοκκινούσκες και τους αμανίτες του Καίσαρα.
Αν πάλι κάποιοι επιθυμούν να συνδυάσουν την απόλαυση ενός καλομαγειρεμένου πιάτου με μανιτάρια και με την εξόρμηση για συλλογή μανιταριών, τότε ο προορισμός τους είναι ο ξενώνας «Ρόκκα» στον Ελαφότοπο του Κεντρικού Ζαγορίου. Οι φθινοπωρινοί μήνες είναι η κατάλληλη εποχή για να γεμίσετε το καλάθι σας με βωλίτες, κανθαρέλες, κατπέρδικες, αυγούτες αλλά και με τρούφες, έχοντας ως οδηγό την Κατερίνα. Το φαγητό και η διαμονή που θα απολαύσετε στη «Ρόκκα» είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις και στη φύση της ζαγορίσιας γης. 
Δεν θα μπορούσαμε, βέβαια, να μην αναφερθούμε και στον παραδοσιακό ξενώνα «Θουκυδίδης» στο χωριό Καπέσοβο. Εδώ θα αντιληφθείτε στην πράξη πως όντως τα Ζαγόρια μαγειρεύουν υπέροχα με τα πιο αγνά υλικά, που προσφέρει απλόχερα η μητέρα φύση. Εκτός, βέβαια, από τα πλούσια πιάτα με μανιτάρια, θα έχετε την ευκαιρία να κουβαλήσετε μαζί σας τη γεύση και το άρωμα του δάσους, καθώς στο μαγαζάκι που διαθέτει ο ξενώνας μπορείτε να αγοράσετε αυτοφυή αποξηραμένα μανιτάρια, όπως μορχέλες, βασιλομανίταρα, κανθαρέλες και μαύρες τρομπέτες.
Οι μυημένοι και φανατικοί επισκέπτες της περιοχής του Ζαγορίου απολαμβάνουν πεντανόστιμες γεύσεις που έμειναν ανέγγιχτες στο πέρασμα του χρόνου, εάν θέλετε και εσείς να βιώσετε τόσο νόστιμες εμπειρίες, τα Ζαγόρια σας περιμένουν.
Φωτογραφίες: Κανέλλα & Γαρύφαλλο / Λίθος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…