Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντιδραστήρια για την ταυτοποίηση μανιταριώνΟι εμπειρικοί συλλέκτες άγριων μανιταριών συνήθως προβαίνουν στην αναγνώριση ενός μανιταριού παρατηρώντας τα εξωτερικά χαρακτηριστικά και την οσμή του. Βέβαια, κάποιος πιο έμπειρος και σχολαστικός μελετητής μπορεί να χρησιμοποιήσει και χημικά διαλύματα, που αναλόγως με την αντίδραση κατά την επαφή του διαλύματος με τον πίλο, το στέλεχος και τα σπόρια του μανιταριού θα εξαγάγει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδικασία της αναγνώρισης. Όμως, η χρήση αντιδραστηρίων απαιτεί μεγάλη προσοχή και θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται γενικά για τη χρήση χημικών.
Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως τα χημικά αντιδραστήρια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε φρέσκα μανιτάρια και να μην έχει παρέλθει περισσότερο από μία ώρα από τη στιγμή της συγκομιδής. Διαφορετικά, τα αποτελέσματα της αντίδρασης θα είναι παραπλανητικά και καθόλου αξιόπιστα. Επίσης, πρέπει να τονιστεί πως υπάρχουν αντιδραστήρια για συγκεκριμένα είδη μανιταριών, δεν εφαρμόζονται γενικά σε κάθε μανιτάρι, οπότε γίνεται κατανοητό πως αυτή η διαδικασία αφορά κυρίως έμπειρους συλλέκτες, οι οποίοι υποψιάζονται για το είδος ενός μανιταριού και απλώς επιθυμούν να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτοποίηση.
Ειδικότερα, για την ταυτοποίηση των Βολιτών χρησιμοποιείται κυρίως διάλυμα αμμωνίας (NH4OH), που είναι εύκολο στον καθένα να το προμηθευτεί. Εφαρμόζοντας μία σταγόνα οικιακής αμμωνίας ή ένα διάλυμα αμμωνίας 25% επάνω στον πίλο, στο στέλεχος και σε τεμάχια της σάρκας του μανιταριού παρατηρούνται αλλαγές στο χρωματισμό. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και υδροξείδιο του καλίου (KOH), δηλαδή καυστική ποτάσα, αλλά και θειϊκός σίδηρος (FeSO4 ), διάλυμα 10% σε νερό.
Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένα είδη Βολιτών και οι χρωματισμοί που παρατηρούνται με τη χρήση των διαλυμάτων.
Στον Boletus aereus η σάρκα του πίλου δεν αλλάζει χρωματισμό μετά την επάλειψη με αμμωνία ή KOH (υδροξείδιο του καλίου) ή FeSO4 (θειϊκό σίδηρο).
Στον Boletus edulis η επιδερμίδα του πίλου γίνεται πορτοκαλί χρώματος μετά την επάλειψη με KOH (υδροξείδιο του καλίου) ή διάλυμα αμμωνίας (NH4OH), ενώ με την εφαρμογή FeSO4 (θειϊκού σιδήρου) αποκτά μια απαλή γκριζοπράσινη απόχρωση. Η σάρκα του καπέλου μετά την εφαρμογή FeSO4 (θειϊκού σιδήρου) αποκτά κι αυτή μια απαλή γκριζοπράσινη απόχρωση, αλλά είναι αρνητική κατά την εφαρμογή της αμμωνίας και του υδροξειδίου του καλίου. Στον Boletus luridus με την εφαρμογή FeSO4 (θειϊκού σίδήρου) η επιδερμίδα του πίλου παίρνει έναν σκούρο κόκκινο χρωματισμό, ενώ η σάρκα του γίνεται κίτρινη προς πορτοκαλί. Εάν πάλι εφαρμοστεί στη σάρκα το αντιδραστήριο του Melzer τότε αποκτά ένα σκούρο μπλε χρώμα.
Αντιδραστήριο του Melzer: Είναι ένα υδατικό διάλυμα υδροχλωρίου (HCl ), ιωδιούχου καλίου (KL) και ιωδίου (I). Οι αναλογίες είναι: 2.50% – 3.75 % ιωδιούχο κάλιο (KL), 0.75% –1.25% ιώδιο (I) και το υπόλοιπο διάλυμα να αποτελείται από 50% νερό και 50% υδροχλώριο (HCl ).  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…