Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δερμάτινα αξεσουάρ από μανιτάρι



Τα μανιτάρια σήμερα είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν στη βιομηχανία για την παραγωγή οικολογικού δέρματος, το οποίο έχει ακριβώς την υφή με το δέρμα των ζώων, αλλά είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Ο Phil Ross, καλλιτέχνης και ιδρυτής της Mycoworks μαζί με την ομάδα του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δημιούργησαν έναν τύπο δέρματος από μυκήλιο, το οποίο μοιάζει με δέρμα ζώου. Το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα, με λίγα λόγια η ρίζα του μανιταριού. Μέσω της ανάπτυξης του μυκηλίου κάτω από ποικίλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, παράγεται ένα είδος δέρματος που αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα και υποβάλλεται σε τεχνικό μαύρισμα. Το εντυπωσιακό είναι πως ο Ross και η ομάδα του μπορούν να επεξεργάζονται τον ιστό των μανιταριών καθώς αυξάνεται και να προσθέτουν υλικά, όπως φερμουάρ, ακριβώς επάνω στο δέρμα αλλά και να αλλάζουν ακόμη την υφή του υλικού, έτσι ώστε αυτό να μοιάζει στην υφή με δέρμα αγελάδας, φιδιού και στρουθοκαμήλου. Πρόσφατα, μάλιστα, παρουσίασαν και το πρώτο δερμάτινο πορτοφόλι της Mycoworks
Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στη γειτονική μας Ιταλία, η εταιρεία Zero Grado Espace, με έδρα το Montelupo Fiorentino, δημιούργησε το Muskin, το οποίο είναι ένα οικολογικό δέρμα προερχόμενο από το άγριο μανιτάρι Phellinusellipsoideus. Το είδος Phellinus ellipsoideus είναι ένα σαπροτροφικό μανιτάρι που ανήκει στο γένος Polypore και μεγαλώνει επάνω στα δέντρα. Το υλικό που εξάγεται από το μανιτάρι υποβάλλεται σε ανάλογη επεξεργασία όπως ακριβώς τα δέρματα ζώων, αλλά με εντελώς φυσικές τεχνικές. Ακόμη, ένα βασικό πλεονέκτημα αυτού του τύπου δέρματος είναι πως είναι ένα θερμικό μονωτικό υλικό που απορροφά και απελευθερώνει αμέσως την υγρασία.
Γενικά, το Muskin είναι ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, μοιάζει στην υφή με σουέτ και είναι κατάλληλο για την παραγωγή δερμάτινων υποδημάτων, τσαντών αλλά και για επένδυση επίπλων. Μέσα από το παράδειγμα αυτών των δύο εταιρειών, διαπιστώνουμε πως η αντικατάσταση του ζωικού δέρματος είναι εφικτή και μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί στη μαζική βιομηχανία, έτσι ώστε να χαιρόμαστε την πολυτέλεια που προσφέρει η απόλαυση των δερμάτινων ενδυμάτων και υποδημάτων, χωρίς όμως να έχουμε τύψεις πως καταστρέφεται ο πλανήτης μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Αισιόδοξα μηνύματα για την καρποφορία άγριων μανιταριών στην Ελλάδα

Ύστερα από μια μακρά περίοδο ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, επιτέλους οι βροχές του 1ου δεκαημέρου του Μαΐου θα μας φέρουν τους πολυπόθητους καρπούς του δάσους, τα μανιτάρια.
Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες ευδοκίμησης μανιταριών του mushring.comυπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσουν να αναπτύσσονται μανιτάρια από τις 9 Μαΐου και κυρίως από τις 10 Μαΐου σε πολλές περιοχές της χώρας μας. 
Μην ξεχνάτε πως, όταν η υγρασία στο δάσος είναι αυξημένη την άνοιξη, ευνοείται η ανάπτυξη των αγαπημένων μας Κανθαρέλων! 
Πάρτε λοιπόν από την επόμενη Τετάρτη με Πέμπτη τα καλαθάκια ανά χείρας και ξεχυθείτε στα δάση για μανιτάρια.
Καλή επιτυχία!