Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γνωρίζετε πόσο μας ωφελεί το Hericium erinaceus, το γνωστό μας «Αρνάκι»;Το Hericium erinaceus είναι ένα άγριο μανιτάρι που μοιάζει θα λέγαμε με γενειάδα ή και με χαίτη λιονταριού, γι’ αυτό άλλωστε οι Αγγλόφωνοι το αποκαλούν Lion mane. Σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα ονομάζεται «Αρνάκι» πιθανότατα λόγω της υφής και του χρώματος που παραπέμπει σε μαλλί αρνιού. Είναι ένα αυτοφυές μανιτάρι της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασία, που χρησιμοποιούταν στην πρακτική ιατρική της Κίνας και της Ιαπωνίας εδώ και αιώνες. 
Αυτό που κάνει το «Αρνάκι» πολύ ξεχωριστό, σε σχέση με άλλα μανιτάρια, είναι πως εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, περιέχει επίσης κάποιες συγκεκριμένες ενώσεις, όπως οι ερικερίνες, οι ερινάχνες, οι ερυνακελακτόνες, οι ειδικές γλυκοπρωτεΐνες και οι πολυσακχαρίτες (R)
Το μανιτάρι αυτό το συναντούμε συχνά τους φθινοπωρινούς μήνες σε δάση φυλλοβόλων επάνω σε κορμούς δέντρων ή ακόμη και σε φρεσκοκομμένα δέντρα από τους υλοτόμους. Θεωρητικά είναι εύκολο να το αναγνωρίσει κάποιος λόγω της εμφάνισης, όμως εύκολα συγχέεται με άλλα μανιτάρια του γένους Hericium, τα οποία είναι επίσης εδώδιμα. Στη διεθνή βιβλιογραφία μπορεί κανείς να εντοπίσει πλήθος ερευνών για τα οφέλη αυτού του μανιταριού, όπως είναι η αντιβακτηριακή δράση του ενάντια στη σαλμονέλα, η συμβολή του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η αντιφλεγμονώδης δράση του, η ενίσχυση της επιταχυνόμενης επούλωσης τραυμάτων, η συμβολή του στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και στην προστασία του ήπατος. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν πως το Hericium erinaceus είναι το «έξυπνο μανιτάρι» της Μητέρας Φύσης, καθώς παρέχει υποστήριξη στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως στη μνήμη, στην προσοχή και στη δημιουργικότητα
Φημολογείται, μάλιστα, πως εδώ και αιώνες οι Βουδιστές μοναχοί κατανάλωναν τσάι που προερχόταν από το «Αρνάκι» πριν από το διαλογισμό. Σημαντική επίσης είναι η συμβολή του στην αναγέννηση των νεύρων. Ο γιατρός Hirokazu Kawagishi του Πανεπιστημίου Shizoka στην Ιαπωνία, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα γι’ αυτό το μανιτάρι, έχει ανακαλύψει ότι οι ενώσεις που περιέχει έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να διεγείρουν την παραγωγή της ανάπτυξης νεύρων (NGF), πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από άνοια, Parkinson και Alzheimer. Ακόμη φαίνεται πως η δράση του μανιταριού ωφελεί και τη διάθεσή μας συμβάλλοντας στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Πρόσφατες, μάλιστα, έρευνες έδειξαν πως το Hericium erinaceus μειώνει τη δράση της ακτινοβολίας, κάτι που φυσικά σημαίνει πως θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις επιπτώσεις από τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας. 
Δικαίως, λοιπόν, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο σπουδαία φαρμακευτικά μανιτάρια, καθώς η ευεργετική του δράση προσφέρει με τον πλέον φυσικό τρόπο καλύτερη ποιότητα στη ζωή μας.
ΦωτογραφίαLebrac

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…