Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Mushring - WMF

Το MushringWMF (Wild Mushrooms Finder) είναι μία καινοτόμος και παγκοσμίως πρωτοποριακή διαδικτυακή εφαρμογή πρόγνωσης ευδοκίμησης άγριων μανιταριών. Οι προγνώσεις του Mushring καλύπτουν όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, την Ασία και όλη τη Βόρειο Αμερική, με την προοπτική σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι διαθέσιμες και για το νότιο ημισφαίριο. Στους χρήστες της εφαρμογής παρέχονται προγνωστικοί χάρτες αυτών των περιοχών για μέχρι και 8 ημέρες στο μέλλον.
Το MushringWMF είναι διαθέσιμο στο διαδικτυακό τόπο Mushring.com, όπου κάποιος μπορεί να εγγραφεί αρχικά ως χρήστης, στη συνέχεια να επιλέξει το επιθυμητό χρονικό διάστημα (6 ημερών, 1 μήνα, 3 και 6 μηνών) πρόσβασης στους 8-ήμερους προγνωστικούς χάρτες και τελικά να καταβάλλει το αντίστοιχο χρηματικό αντίτιμο μέσω του PayPal.
Το MushringWMF λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της METEOANALYSIS στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου στα Ιωάννινα. Οι προγνώσεις ευδοκίμησης άγριων μανιταριών πραγματοποιούνται έπειτα από την εκτέλεση μετεωρολογικών μοντέλων αιχμής, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της κάθε γεωγραφικής περιοχής. Τα υψηλής χρονικής και χωρική ανάλυσης παραγόμενα προγνωστικά μετεωρολογικά δεδομένα μαζί με σύγχρονα δορυφορικά δεδομένα χρήσης γης, υψηλής χωρικής ανάλυσης, χρησιμοποιούνται για την τροφοδότηση ενός αλγορίθμου αυξημένης πολυπλοκότητας, από τον οποίο παράγεται η τελική πρόγνωση ευδοκίμησης άγριων μανιταριών. Ο αλγόριθμος που παράγει την τελική πρόγνωση έχει προκύψει έπειτα από επισταμένη στατιστική ανάλυση ιστορικών δεδομένων ευδοκίμησης άγριων μανιταριών σε συνδυασμό με μετεωρολογικά και κλιματικά δεδομένα, η οποία αποκάλυψε τις βασικές σχέσεις μεταξύ της ευδοκίμησης των μανιταριών και των καιρικών συνθηκών, σε διάφορες χρονικές κλίμακες. Τέλος, πραγματοποιείται κατάλληλη επεξεργασία των αποτελεσμάτων της πρόγνωσης, ώστε αυτά να οπτικοποιηθούν σε μορφή χαρτών και να παρουσιαστούν στους τελικούς χρήστες του Musrhring.com.
Το MushringWMF αναπτύχθηκε από μία ομάδα επιστημόνων – ερευνητών, αποφοίτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και από άτομα που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον εντοπισμό και τη συλλογή άγριων μανιταριών.

Το MushringWMF αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα σύνδεσης της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Η ομάδα του MushringWMF συνεχίζει την επιστημονική έρευνα με σκοπό τη βελτιστοποίηση του αλγορίθμου πρόγνωσης και εντείνει τις προσπάθειές της για την επέκταση των προγνώσεων σε ακόμη περισσότερες περιοχές του πλανήτη, φιλοδοξώντας το MushringWMF να λάβει περίοπτη θέση στα μέσα που χρησιμοποιούν για τις μυκητολογικές τους αναζητήσεις οι μανιταρόφιλοι όλης της υφηλίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…