Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα μανιτάρια Portobello μπορούν να αντικαταστήσουν το γραφίτη για την παραγωγή νέου τύπου μπαταριώνΈνα ευρέως γνωστό μανιτάρι που μπορεί ο καθένας σήμερα να προμηθευτεί στην αγορά και να το γευτεί με όποιο τρόπο επιθυμεί, το Portobello, φαίνεται πως προδιαγράφει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το χώρο της βιομηχανίας στην παραγωγή νέου τύπου μπαταρίας, η οποία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά θα είναι σίγουρα και πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Riverside Bourns College of Engineering, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, τα μανιτάρια του γένους Agaricus bisporus, γνωστά με το όνομα Portobello, τα οποία είναι αυτοφυή στην Ευρώπη και στην Αμερική, μπορούν να αντικαταστήσουν βιομηχανικά το συνθετικό γραφίτη για την παραγωγή νέου τύπου μπαταριών ιόντων λιθίου. Οι μπαταρίες αυτού του τύπου αποτελούν το μέλλον για τη βιομηχανία, καθώς εμφανίζουν περισσότερα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις ήδη υπάρχουσες μπαταρίες. Το πρώτο και το πιο σημαντικό πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός πως είναι μικρότερο το κόστος παραγωγής τους σε σύγκριση με αυτές που χρησιμοποιούν γραφίτη, επομένως θα είναι αρκετά φθηνές. Δεύτερον, η αντικατάσταση του συνθετικού γραφίτη από τα μανιτάρια δηλώνει αυτομάτως πως το προϊόν αυτό θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Τρίτον και πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, που κάνει αυτόν τον τύπο μπαταρίας ασυναγώνιστο, είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, καθώς η εξαιρετικά πορώδης σύνθεση των μανιταριών φαίνεται πως είναι πιο αποτελεσματική από το συνθετικό γραφίτη.
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία του μανιταριού Portobello, η χρήση του ως υλικό ανόδου στη μπαταρία, εξασφαλίζει περισσότερο χώρο για τη μεταφορά της ενέργειας, εξαιτίας της πορώδους σύνθεσής του. Το γεγονός αυτό δηλώνει πως μπορεί να βελτιωθεί η απόδοση της μπαταρίας. Επιπλέον, οι μπαταρίες που θα χρησιμοποιούν μανιτάρια ως υλικό ανόδου με το πέρασμα του χρόνου δεν θα εξασθενούν, αλλά αντίθετα θα γίνονται πιο αποτελεσματικές, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα των μανιταριών σε άλατα καλίου.
Έτσι, οι μελλοντικοί χρήστες των κινητών τηλεφώνων, tablets και φορητών υπολογιστών δεν θα ανησυχούν πως μετά από λίγα χρόνια θα μειωθεί η απόδοση της μπαταρίας τους, ίσα ίσα με τη χρήση θα γίνεται ακόμη πιο αποδοτική.
Τα μανιτάρια Portobello, λοιπόν, που σήμερα αποτελούν μία επιχειρηματική ευκαιρία στο χώρο της διατροφής, φαίνεται πως στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσουν και την πρώτη ύλη για βιομηχανικά υλικά, όπως είναι οι μπαταρίες.

Επιμέλεια: Ε. Μακρή
Φωτογραφία: By Jerzy Opioła 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…