Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Russules του φθινοπώρουΜε μια βόλτα στο δάσος κατά τους φθινοπωρινούς μήνες σ’ ένα δάσος φυλλοβόλων ή και μικτό τύπο φυλλοβόλων και κωνοφόρων δέντρων μπορούμε να παρατηρήσουμε πως τα πιο συχνά μανιτάρια που εντοπίζουμε είναι αυτά του γένους Russula. Αν μάλιστα ρωτήσει κάποιος έναν από τους μόνιμους κατοίκους των ορεινών χωριών, ίσως να του απαντήσει πως αυτά τα μανιτάρια είναι «παλαβά» και δεν τα μαζεύουν. Με τον χαρακτηρισμό ως «παλαβά» δεν εννοούν ασφαλώς πως είναι ψυχεδελικά, αλλά ως «παλαβά» χαρακτηρίζουν κάθε είδος μανιταριού που τους έχει προκαλέσει ή έχουν ακούσει πως προκάλεσε σε άλλους στο παρελθόν κάποιες αντιδράσεις στον οργανισμό, όπως στομαχικές διαταραχές.
Ο λόγος βέβαια που ορισμένοι εμπειρικοί συλλέκτες μανιταριών αποφεύγουν να μαζεύουν Russules είναι πως στο γένος αυτό υπάρχουν πάρα πολλά υποείδη και μάλιστα σε κάποια είναι δύσκολη η αναγνώρισή τους μόνο με την παρατήρηση των εξωτερικών χαρακτηριστικών, έτσι αποφεύγουν γενικά να βάλουν στο καλάθι τους τις Russules.
Όμως, αρκετά είδη του γένους Russula είναι εδώδιμα και σε κάποιες χώρες στο εξωτερικό, όπως στην Κίνα, στην Ταϊλάνδη, στη Μαδαγασκάρη και στο Μεξικό, συλλέγονται και πωλούνται στις αγορές προς κατανάλωση, αλλά ακόμη και ως πρώτη ύλη της πρακτικής ιατρικής. Πρέπει, όμως, να τονιστεί πως καλό είναι να μαγειρεύονται αρκετά καλά, για να εκμηδενίζεται η πιθανότητα να προκληθούν στομαχικές διαταραχές.
Κάποιες από τις Russules που μπορούμε να εντοπίσουμε τους φθινοπωρινούς μήνες στα δάση της Ευρώπης είναι:
Μορφολογικά, είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς τις Russules από άλλα είδη μανιταριών. Χαρακτηριστικό τους είναι τα έντονα χρώματα στον πίλο, όπως κίτρινο, κόκκινο, πρασινωπό, άσπρο, καφετί, μπλε-μοβ, τα λευκά και εύθραυστα ελάσματα, το λευκό και σαρκώδες στέλεχος και η απουσία δαχτυλιδιού στο στέλεχος.
Πάντως, αν σε επόμενη εξόρμηση στο δάσος εντοπίσετε κάποιες Russules και δεν είστε σίγουροι αν θέλετε να τις καταναλώσετε, αφήστε τες ανέπαφες στο δάσος, καθώς αποτελούν αγαπημένη τροφή για τα ελάφια, τους σκίουρους και τα σαλιγκάρια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…