Κέτσαπ από μανιτάρια! Μια Αγγλική συνταγή από το 1700



Στις αρχές του 1700 μ.Χ. Άγγλοι εξερευνητές γνώρισαν από τους κατοίκους της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας μια σάλτσα, η οποία ήταν κάπως διαφορετική από την κέτσαπ που έχουμε συνηθίσει σήμερα: την κέτσαπ από μανιτάρια. Οι λαοί της Άπω Ανατολής συνήθιζαν να φτιάχνουν κέτσαπ από καρύδια, μανιτάρια και στρείδια για να συνοδεύουν τα ψάρια, που στην ουσία ήταν μια παρόμοια σάλτσα με τη σάλτσα σόγιας. Οι Άγγλοι στη συνέχεια υιοθέτησαν αυτόν τον τύπο κέτσαπ στη δική τους κουζίνα για να συνοδεύσουν τα ψάρια αλλά και τα κρεατικά. Σήμερα διασώζεται αυτή η τόσο παλιά συνταγή στο ιστολόγιο Wold Turn'd Upside Down.
Υλικά: 16 μανιτάρια ψιλοκομμένα (1/2 κιλό περίπου)
1 χούφτα αλάτι (1 κουταλιά της σούπας)
5 κρεμμυδάκια ξερά (τύπου στιφάδου) κομμένα σε μεγάλα κομμάτια στα οποία καρφώνουμε ένα γαρίφαλο
Λίγο μαύρο πιπέρι
1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
λίγα κομμάτια Mace (αν δεν βρείτε, βάλτε τριμμένο μοσχοκάρυδο)
1-2 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση: Καθαρίστε τα μανιτάρια, σκουπίζοντάς τα με μια υγρή πετσέτα. Δεν συνιστάται το πλύσιμο με νερό, καθότι τα μανιτάρια είναι απορροφητικά και δεν θα μπορέσει να δέσει η κέτσαπ. Τοποθετήστε τα μανιτάρια σε μια κατσαρόλα μαζί με το αλάτι επάνω στην εστία σε χαμηλή φωτιά, έως ότου τα μανιτάρια αποβάλλουν πολλά από τα υγρά τους. Φροντίστε να είναι η κατσαρόλα σκεπασμένη με καπάκι. Όταν δείτε πως τα μανιτάρια έχουν βγάλει αρκετά υγρά, αφαιρέστε την κατσαρόλα από την εστία και αφού κρυώσει το μείγμα, στραγγίξτε τα μανιτάρια, χρησιμοποιώντας ένα πανί ή τούλι.  
Τοποθετήστε ξανά το ζουμί σε μια κατσαρόλα, προσθέτοντας τώρα και τα υπόλοιπα υλικά, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τη δάφνη, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, και βράστε το μείγμα σε δυνατή φωτιά μόνο για 1 λεπτό, χαμηλώστε έπειτα τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Στραγγίξτε πάλι το ζουμί, όπως και την πρώτη φορά χρησιμοποιώντας ένα πανί ή ένα τούλι. 
Για να ολοκληρωθεί η συνταγή πρέπει να κρυώσει το μείγμα και έπειτα μπορείτε να το τοποθετήσετε σε γυάλινα μπουκάλια, τα οποία θα πρέπει να τα έχετε ήδη αποστειρώσει σε καυτό νερό. Σφραγίστε τα μπουκάλια και χρησιμοποιήστε τη σάλτσα αυτή για να συνοδεύσετε λαχταριστά πιάτα με μοσχάρι, βουβάλι και αγριογούρουνο.