Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κέτσαπ από μανιτάρια! Μια Αγγλική συνταγή από το 1700



Στις αρχές του 1700 μ.Χ. Άγγλοι εξερευνητές γνώρισαν από τους κατοίκους της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας μια σάλτσα, η οποία ήταν κάπως διαφορετική από την κέτσαπ που έχουμε συνηθίσει σήμερα: την κέτσαπ από μανιτάρια. Οι λαοί της Άπω Ανατολής συνήθιζαν να φτιάχνουν κέτσαπ από καρύδια, μανιτάρια και στρείδια για να συνοδεύουν τα ψάρια, που στην ουσία ήταν μια παρόμοια σάλτσα με τη σάλτσα σόγιας. Οι Άγγλοι στη συνέχεια υιοθέτησαν αυτόν τον τύπο κέτσαπ στη δική τους κουζίνα για να συνοδεύσουν τα ψάρια αλλά και τα κρεατικά. Σήμερα διασώζεται αυτή η τόσο παλιά συνταγή στο ιστολόγιο Wold Turn'd Upside Down.
Υλικά: 16 μανιτάρια ψιλοκομμένα (1/2 κιλό περίπου)
1 χούφτα αλάτι (1 κουταλιά της σούπας)
5 κρεμμυδάκια ξερά (τύπου στιφάδου) κομμένα σε μεγάλα κομμάτια στα οποία καρφώνουμε ένα γαρίφαλο
Λίγο μαύρο πιπέρι
1 κομμάτι τζίντζερ ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
λίγα κομμάτια Mace (αν δεν βρείτε, βάλτε τριμμένο μοσχοκάρυδο)
1-2 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση: Καθαρίστε τα μανιτάρια, σκουπίζοντάς τα με μια υγρή πετσέτα. Δεν συνιστάται το πλύσιμο με νερό, καθότι τα μανιτάρια είναι απορροφητικά και δεν θα μπορέσει να δέσει η κέτσαπ. Τοποθετήστε τα μανιτάρια σε μια κατσαρόλα μαζί με το αλάτι επάνω στην εστία σε χαμηλή φωτιά, έως ότου τα μανιτάρια αποβάλλουν πολλά από τα υγρά τους. Φροντίστε να είναι η κατσαρόλα σκεπασμένη με καπάκι. Όταν δείτε πως τα μανιτάρια έχουν βγάλει αρκετά υγρά, αφαιρέστε την κατσαρόλα από την εστία και αφού κρυώσει το μείγμα, στραγγίξτε τα μανιτάρια, χρησιμοποιώντας ένα πανί ή τούλι.  
Τοποθετήστε ξανά το ζουμί σε μια κατσαρόλα, προσθέτοντας τώρα και τα υπόλοιπα υλικά, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, τη δάφνη, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, και βράστε το μείγμα σε δυνατή φωτιά μόνο για 1 λεπτό, χαμηλώστε έπειτα τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Στραγγίξτε πάλι το ζουμί, όπως και την πρώτη φορά χρησιμοποιώντας ένα πανί ή ένα τούλι. 
Για να ολοκληρωθεί η συνταγή πρέπει να κρυώσει το μείγμα και έπειτα μπορείτε να το τοποθετήσετε σε γυάλινα μπουκάλια, τα οποία θα πρέπει να τα έχετε ήδη αποστειρώσει σε καυτό νερό. Σφραγίστε τα μπουκάλια και χρησιμοποιήστε τη σάλτσα αυτή για να συνοδεύσετε λαχταριστά πιάτα με μοσχάρι, βουβάλι και αγριογούρουνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Αισιόδοξα μηνύματα για την καρποφορία άγριων μανιταριών στην Ελλάδα

Ύστερα από μια μακρά περίοδο ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, επιτέλους οι βροχές του 1ου δεκαημέρου του Μαΐου θα μας φέρουν τους πολυπόθητους καρπούς του δάσους, τα μανιτάρια.
Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες ευδοκίμησης μανιταριών του mushring.comυπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσουν να αναπτύσσονται μανιτάρια από τις 9 Μαΐου και κυρίως από τις 10 Μαΐου σε πολλές περιοχές της χώρας μας. 
Μην ξεχνάτε πως, όταν η υγρασία στο δάσος είναι αυξημένη την άνοιξη, ευνοείται η ανάπτυξη των αγαπημένων μας Κανθαρέλων! 
Πάρτε λοιπόν από την επόμενη Τετάρτη με Πέμπτη τα καλαθάκια ανά χείρας και ξεχυθείτε στα δάση για μανιτάρια.
Καλή επιτυχία!