Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Aspergillus tubingensis, ο μύκητας που «τρώει» τα πλαστικάΣήμερα η τεράστια χρήση του πλαστικού για την παραγωγή πλήθους καθημερινών προϊόντων έχει σαν συνέπεια να σωρεύονται όλο και μεγαλύτερα ποσά πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να αποσυντεθούν και λογικά παραμένουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια. Τα πλαστικά απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες οι οποίες διοχετεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα και στο έδαφος, πράγμα που σημαίνει πως απειλούνται πολλά ζώα που θα τις προσλάβουν στον οργανισμό τους μέσω της τροφής τους. 
Πρόσφατη έρευνα, όμως, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του World Agroforestry Centre (ICRAF) και του Kunming Institute of Botany στην Κίνα, με δείγματα πλαστικών απορριμμάτων σε χωματερή του Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν, απέδειξε πως ο μύκητας Aspergillus tubingensis εκκρίνει ένζυμα στην επιφάνεια του πλαστικού, ικανά να διασπούν τους χημικούς δεσμούς μεταξύ των πλαστικών μορίων και των πολυμερών. Ο μύκητας  Aspergillus tubingensis ζει συνήθως στο έδαφος, όμως σε εργαστηριακές δοκιμές διαπιστώθηκε πως αναπτύσσεται επίσης και στην επιφάνεια του πλαστικού. 
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας μια σειρά από προηγμένες τεχνικές μικροσκοπίας και φασματοσκοπίας, απέδειξε πως ο μύκητας χρησιμοποιεί επίσης τη φυσική δύναμη του μυκηλίου στη διάσπαση των πολυμερών. Έτσι, τα πλαστικά που σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμεναν στο περιβάλλον για πολλά χρόνια, μπορούν να διασπαστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες με τη δράση αυτού του μύκητα. Η αποδοτικότητα της δράσης του μύκητα στη διάσπαση του πλαστικού επηρεάζεται φυσικά από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι το επίπεδο του pH, η θερμοκρασία καθώς και ο τύπος του μέσου που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξή του. 
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως αν αποκωδικοποιηθούν όλοι αυτοί οι παράγοντες, θα καταστεί στο μέλλον δυνατή η ευρεία χρήση του μύκητα σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων ή ακόμη και σε εδάφη που έχουν μολυνθεί από πλαστικά απόβλητα, από βαρέα μέταλλα και από παράγωγα του πετρελαίου. Οι μυκητολόγοι ακόμη υποστηρίζουν πως μπορούν να εντοπίσουν λύσεις που ήδη υπάρχουν στη φύση για να αντιμετωπιστεί η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά, όμως είναι δύσκολο να εντοπιστούν αυτοί οι μικροοργανισμοί, καθώς η καταστροφή των φυσικών δασών σημαίνει πως πολλά είδη μυκήτων ενδέχεται να εξαφανιστούν προτού ανακαλυφθούν.  
Έτσι, η έρευνα θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε ανθρωπογενή περιβάλλοντα και οι επιστήμονες τελικά να αναζητήσουν αυτούς τους σωτήριους μύκητες στις χωματερές και όχι πλέον στα δάση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…