Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κανθαρέλες Τουρσί




Το Φθινόπωρο μέσα σε δρυοδάση είναι εύκολο να εντοπίσει κανείς τα άγρια μανιτάρια Κανθαρέλες, τα οποία μπορεί να τα φτιάξει και τουρσί, προκειμένου να διατηρηθούν περισσότερο χρονικό διάστημα. 
Υλικά
1,5 κιλό άγρια μανιτάρια Κανθαρέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε δύο κομμάτια
1-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα τις προτιμήσεις)
1-2 φύλλα δάφνης
1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπεριά (ωραία είναι και η Φλωρίνης)
1/3 φλιτζάνι του  καφέ ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
1 φλιτζάνι του καφέ λευκό ξύδι
1 κουτάλι της σούπας μηλόξυδο
1/3 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι νερό.
Χρόνος προετοιμασίας 20-30 λεπτά.
Μοιράστε την ποσότητα των μανιταριών σε τέσσερα μέρη και βάλτε την κάθε δόση σε ένα βαθύ τηγάνι για σοτάρισμα σε αναμμένη εστία, έως ότου τα μανιτάρια απελευθερώσουν τα περισσότερα υγρά. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, μεταφέρετε όλη την ποσότητα των μανιταριών σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε όλα τα παραπάνω υλικά. Αφήστε το μείγμα να φτάσει στο σημείο βρασμού και έπειτα χαμηλώστε την εστία και αφήστε το μείγμα να βράσει για άλλα 10 λεπτά. Αφού βράσει το μείγμα, αφαιρέστε την κατσαρόλα από την εστία και αφήστε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, αφού έχει κρυώσει το μείγμα, τοποθετήστε την κατσαρόλα με το μείγμα για ένα βράδυ στο ψυγείο. Την επόμενη ημέρα μοιράστε το μείγμα με τα μανιτάρια σε βάζα, τα οποία πρέπει να τα έχετε αποστειρώσει σε βραστό νερό. Σφραγίστε τα βάζα με το τουρσί και μετά από 3 ημέρες θα μπορέσετε να το δοκιμάσετε. 
Ένα τέτοιο τουρσί διατηρείται σε βάζα εκτός ψυγείου για 6 μήνες περίπου και αποτελεί ωραίο συνοδευτικό για τσίπουρο και ούζο. Μπορείτε με την ίδια συνταγή να ετοιμάσετε τουρσί με Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides) ή ακόμα με Βολίτες, τους οποίους καλό είναι να τους έχετε κόψει σε μικρότερα κομμάτια.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Αισιόδοξα μηνύματα για την καρποφορία άγριων μανιταριών στην Ελλάδα

Ύστερα από μια μακρά περίοδο ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, επιτέλους οι βροχές του 1ου δεκαημέρου του Μαΐου θα μας φέρουν τους πολυπόθητους καρπούς του δάσους, τα μανιτάρια.
Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες ευδοκίμησης μανιταριών του mushring.comυπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσουν να αναπτύσσονται μανιτάρια από τις 9 Μαΐου και κυρίως από τις 10 Μαΐου σε πολλές περιοχές της χώρας μας. 
Μην ξεχνάτε πως, όταν η υγρασία στο δάσος είναι αυξημένη την άνοιξη, ευνοείται η ανάπτυξη των αγαπημένων μας Κανθαρέλων! 
Πάρτε λοιπόν από την επόμενη Τετάρτη με Πέμπτη τα καλαθάκια ανά χείρας και ξεχυθείτε στα δάση για μανιτάρια.
Καλή επιτυχία!