Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί κάποια μανιτάρια λάμπουν τη νύχτα;

Πριν από πολλά χρόνια, το έτος 1839 ο Άγγλος βοτανολόγος George Gardner ανακάλυψε στη Βραζιλία ένα μανιτάρι, που οι ντόπιοι το αποκαλούσαν «flor de coco», δηλαδή λουλούδι της καρύδας, καθώς αυτό το μανιτάρι εντοπίζεται προσαρτημένο στα φύλλα στη βάση νεαρών κοκοφοινίκων. Αυτό που εντυπωσίασε τον Άγγλο βοτανολόγο ήταν το γεγονός πως το «flor de coco» έλαμπε μόλις έπεφτε το σκοτάδι, παίρνοντας μια πράσινη απόχρωση. Ο Gardner προσπάθησε να το ονομάσει Agaricus phosphorescens, ωστόσο ο συνάδελφός του Miles Joseph Berkeley το περιέγραψε με το συγκεκριμένο όνομα A. gardneri. Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2005 η Marina Capelari με τους συνεργάτες της το τοποθέτησαν στο γένος Neonothopanus και έτσι προέκυψε και η ονομασία Neonothopanus gardneri
Γιατί όμως αυτό το μανιτάρι λαμπιρίζει στο σκοτάδι;
Την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα έρχεται να τη δώσει μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνά τους στο περιοδικό Current Biology. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, κάποιοι μύκητες χρησιμοποιούν βιοφωταύγεια για να προσελκύουν τα έντομα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα οποία έντομα συμβάλλουν στο να μεταφέρονται οι σπόροι των μυκήτων στις γύρω περιοχές.
Οι επιστήμονες κάποτε θεωρούσαν πως το Neonothopanus gardneri παρήγαγε φως καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, όμως κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει. Είναι γνωστό πως μόνο 71 είδη μανιταριών μπορούν να παράγουν πράσινο φως και αυτό συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, χάρη στην ικανότητα αυτών των μυκήτων να ακολουθούν έναν 24ωρο βιολογικό κύκλο, οπότε η βιοφωταύγεια συμβαίνει μόνο στο σκοτάδι. 
Η ερευνητική ομάδα της Βραζιλίας ελπίζει τώρα να εντοπίσει τα γονίδια που ευθύνονται για τη βιοφωταύγεια των μανιταριών και στοχεύει να διερευνήσει την αλληλεπίδρασή τους με το βιολογικό ρολόι που τα ελέγχει. Επίσης, η έρευνα επικεντρώνεται και στη μελέτη του τρόπου που τα έντομα διασκορπίζουν τους σπόρους των μανιταριών, καθώς το Neonothopanus gardneri διαδραματίζει βασικό ρόλο στα δασικά οικοσυστήματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…