Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σπίτι από μανιτάρια;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα έντονο ενδιαφέρον από διάφορες επιστημονικές ομάδες του πλανήτη μας προς αναζήτηση νέων δομικών υλικών για «πράσινες» κατασκευές. Τα δομικά υλικά που προέρχονται από τη φύση και όχι από τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση για τους αρχιτέκτονες για να σχεδιάζουν σύγχρονες κατασκευές που δεν επιβαρύνουν καθόλου το περιβάλλον. 
Ένα τέτοιο βιολογικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τούβλων είναι και τα μανιτάρια, και συγκεκριμένα το μυκήλιο του μανιταριού. Αν όλοι οι λάτρεις των μανιταριών ενθουσιάζονται με την ιδέα να μπορούσαν να κατοικούν σε ένα σπίτι που θα έμοιαζε με μανιτάρι, σκεφτείτε πόσο υπέροχο θα ήταν το συναίσθημα αν αυτή η κατασκευή είχε και ως βάση των δομικών υλικών τα ίδια τα μανιτάρια. 
Η δημιουργία οικήματος από τούβλα που έχουν παρασκευαστεί από μανιτάρια δεν βρίσκεται βέβαια στη σφαίρα της φαντασίας ούτε άλλωστε είναι κάτι καινούργιο. Έχει ήδη κατασκευαστεί εδώ και αρκετά χρόνια στη Νέα Υόρκη ένας πύργος με βασικό υλικό το μυκήλιο του μανιταριού από τον αρχιτέκτονα David Benjamin. Για τη δημιουργία του υποκατάστατου τούβλου χρειάστηκε ένα μείγμα από μυκήλιο και ψιλοκομμένους φλοιούς καλαμποκιού, το οποίο μείγμα στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε ένα καλούπι τούβλου με μούχλα και αφέθηκε εκεί να αναπτυχθεί για πέντε ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν να παραχθεί ένα τούβλο που ήταν συμπαγές και ελαφρύ, κατάλληλο για οικοδομικές κατασκευές. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν τα γεωργικά απόβλητα στη δημιουργία τέτοιων βιοοικοδομήσιμων τούβλων, και μάλιστα από υλικά που υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία. Στη Νέα Υόρκη χρησιμοποιήθηκε μαζί με το μυκήλιο το καλαμπόκι, ενώ ακριβώς η ίδια κατασκευή μπορεί να εφαρμοστεί με τη χρήση ρυζιού, σε κάποια περιοχή της Ασίας, όπου το ρύζι είναι άφθονο. 
Φαίνεται τελικά πως αυτά τα βιολογικά τούβλα αποτελούν το μέλλον για τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, καθώς «καλλιεργούνται» χωρίς εκπομπές άνθρακα και χωρίς απόβλητα, που να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…