Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι προγνώσεις για την Ελλάδα


Ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν αρκετά «φτωχός» στην ανάπτυξη άγριων μανιταριών εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της σχετικής ανομβρίας στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Οι σποραδικές βροχοπτώσεις κατά τόπους έδωσαν λίγα καρποσώματα στη Δυτική, στη Βόρεια Ελλάδα και στην Ανατολική Θεσσαλία, χωρίς ωστόσο αυτό να ικανοποιεί τους λάτρεις των άγριων μανιταριών. Ο Σεπτέμβριος, όμως, φαίνεται να μας αποχαιρετά με αρκετά ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μανιταριών και ο Οκτώβριος έρχεται πολύ ελπιδοφόρος!
Ήδη από σήμερα, 28/9/2017 στους χάρτες του Mushring.com αποτυπώνεται υψηλή καρποφορία σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Κατά τις επόμενες ημέρες στο χάρτη μπαίνει και η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Θεσσαλία, περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς, ο Όλυμπος και μια μικρή περιοχή στην Ανατολική Πελοπόννησο
Παραπάνω παρατίθεται ενδεικτικά ένας προγνωστικός χάρτης για την περιοχή του Ολύμπου, το Ελατοχώρι Πιερίας, όπου στις 6-8 Οκτωβρίου διοργανώνουν τις «Μανιταρομέρες 2017». Ο προγνωστικός χάρτης στις 4 Οκτωβρίου αποτυπώνει την πιθανότητα πολύ υψηλής καρποφορίας για τα Πιέρια όρη, πράγμα που σημαίνει πως και για τις επόμενες 3-4 ημέρες τα μανιτάρια θα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Να σημειώσουμε πως το Mushring.com παρέχει δωρεάν πρόγνωση και ενημέρωση σχετικά με την πιθανότητα ανάπτυξης μανιταριών σε όλους τους συλλόγους που σχετίζονται με τα μανιτάρια. 
Αν, λοιπόν, είστε μέλη συλλόγου μανιταρόφιλων και διοργανώνετε κάποια εκδήλωση και θέλετε να γνωρίζετε αν θα υπάρχουν μανιτάρια στην περιοχή όπου σχεδιάζετε να εξορμήσετε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail: info@mushring.com είτε με μήνυμα στη σελίδα του Mushring.com στο facebook @mushring.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…