Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαγειρεύοντας με Shiitake: Μια Κινέζικη συνταγή


Τα μανιτάρια Shiitake αποτελούν ένα δημοφιλές συστατικό για την Κινεζική κουζίνα τόσο λόγω της θρεπτικής τους αξίας όσο και της μοναδικής τους γεύσης. Ο συνδυασμός μάλιστα αυτών των μανιταριών με το καστανό ρύζι είναι σίγουρα μία εύκολη, απλή και νόστιμη επιλογή για εκείνους που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. 
Υλικά που θα χρειαστούν:
6-8 φρέσκα μανιτάρια Shiitake
2 κουταλιές της σούπας σταφυλέλαιο (grapeseedoil) ή οποιοδήποτε άλλο λάδι ουδέτερης γεύσης π.χ. ηλιέλαιο 
Ένα κομμάτι τζίντζερ, αποφλοιωμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι
3 ½ κούπες μαγειρεμένο καστανό ρύζι. Καλό είναι να έχει παρασκευαστεί από την προηγούμενη ημέρα και να έχει διατηρηθεί στο ψυγείο.
1 κουταλιά της σούπας σόγια
1 σφηνάκι κρασί Shaoxing. Αν δεν βρείτε στην αγορά, εναλλακτικά χρησιμοποιείστε κουμανταρία
Λίγα λεπτά σπαράγγια
Λίγο αλάτι 
Λίγο άσπρο πιπέρι. 
Εκτέλεση: Σκουπίστε τα μανιτάρια με μία υγρή πετσέτα και κόψτε τα σε φέτες. Τα στελέχη δεν θα χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή. Μπορείτε βέβαια να τα κρατήσετε στο ψυγείο και να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα σε κάποια σούπα. 
Σε ένα wok ή ένα βαθύ τηγάνι σοταρίσματος βάλτε το λάδι να θερμανθεί σε μέτρια φωτιά και μόλις θερμανθεί προσθέστε τις λεπτές φέτες του τζίντζερ. Τηγανίστε το τζίντερ ανακατεύοντας, μέχρι το τζίντζερ να πάρει μια καφετιά απόχρωση, προσέξτε όμως μην το κάψετε. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα κομμάτια του τζίντζερ, κρατώντας το λάδι στο wok ή τηγάνι. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε τον πολτό με το σκόρδο, το τσίλι, τα μανιτάρια και το αλάτι. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για άλλα περίπου 3 λεπτά, έως ότου τα μανιτάρια αρχίσουν να απελευθερώνουν τα υγρά τους. Έπειτα προσθέστε και τα σπαράγγια και συνεχίστε το ανακάτεμα για άλλα 2-3 λεπτά. Αν κρίνετε απαραίτητο, προσθέστε ακόμη λίγο λάδι. 
Αφού πάρουν μία βράση και τα σπαράγγια, προσθέστε το καστανό ρύζι, ανακατεύοντας για να διαλυθούν τα μεγάλα και συμπαγή κομμάτια του, προσθέστε τη σόγια, λίγο ακόμη αλάτι, το πιπέρι και το κρασί. Μαγειρέψτε για άλλα 8-10 λεπτά και το πιάτο σας είναι έτοιμο. 
Εμείς σ’ αυτήν τη συνταγή αντί για σπαράγγια χρησιμοποιήσαμε γαρίδες, τις οποίες τις είχαμε σοτάρει ελαφρώς στο λάδι. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε αρακά, σπανάκι ή και ψητό κοτόπουλο
Καλή σας όρεξη!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Αισιόδοξα μηνύματα για την καρποφορία άγριων μανιταριών στην Ελλάδα

Ύστερα από μια μακρά περίοδο ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, επιτέλους οι βροχές του 1ου δεκαημέρου του Μαΐου θα μας φέρουν τους πολυπόθητους καρπούς του δάσους, τα μανιτάρια.
Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες ευδοκίμησης μανιταριών του mushring.comυπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσουν να αναπτύσσονται μανιτάρια από τις 9 Μαΐου και κυρίως από τις 10 Μαΐου σε πολλές περιοχές της χώρας μας. 
Μην ξεχνάτε πως, όταν η υγρασία στο δάσος είναι αυξημένη την άνοιξη, ευνοείται η ανάπτυξη των αγαπημένων μας Κανθαρέλων! 
Πάρτε λοιπόν από την επόμενη Τετάρτη με Πέμπτη τα καλαθάκια ανά χείρας και ξεχυθείτε στα δάση για μανιτάρια.
Καλή επιτυχία!