Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Macrolepiota procera στο τηγάνι!

Αυτή την εποχή, ένα αρκετά συχνό και πολύ εύγευστο μανιτάρι είναι η Μακρολεπιότα η ψηλή, γνωστή κατά τόπους ως Γουργουλιάνα, Ζαρκαδίσιο ή Ασπρομάνταρα. Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να μαγειρέψουμε τις Μακρολεπιότες που θα βρούμε στα δάση είναι να τις τηγανίσουμε.
Στα χωριά, οι ντόπιοι συνηθίζουν πρώτα να τις βράζουν για να τις ξεθερμίσουν, θεωρώντας πως αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι πιο ασφαλής. Ακολουθήσαμε και εμείς ακριβώς αυτόν τον τρόπο προετοιμασίας, έτσι όπως έχει παραδοθεί προφορικά από γενιά σε γενιά, χωρίς να είναι κανείς βέβαια σήμερα σε θέση να γνωρίζει ποιος ή ποιοι είχαν προωτοεισαγάγει αυτόν τον τρόπο προετοιμασίας των μανιταριών.
 
Η εκτέλεση της συνταγής είναι τελείως απλή: Αφού πρώτα βάλουμε τις Μακρολεπιότες σε μια κατσαρόλα με νερό να πάρουν μία βράση, έπειτα αδειάζουμε και πετάμε το νερό. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε τα μανιτάρια και τα περνάμε ελαφρώς στο αλεύρι. 
Γεμίζουμε με λάδι ένα βαθύ τηγάνι και όταν το λάδι ζεσταθεί αρκετά καλά, τότε ρίχνουμε ένα ένα και τα μανιτάρια. Αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν από τη μία πλευρά και στη συνέχεια τα γυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού για να ροδίσουν και από την άλλη. 
Όταν δούμε πως έχουν τηγανιστεί, τα αφαιρούμε και τα τρώμε έτσι όπως είναι ζεστά.  
Συμβουλή: Επειδή τα μανιτάρια απορροφούν πολύ λάδι, καλό είναι όταν τα βγάλετε από το τηγάνι να τα βάλετε σε πιατέλα που θα έχετε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε να απορροφήσει το χαρτί αρκετό από το λάδι. 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ! Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…