Macrolepiota procera στο τηγάνι!



Αυτή την εποχή, ένα αρκετά συχνό και πολύ εύγευστο μανιτάρι είναι η Μακρολεπιότα η ψηλή, γνωστή κατά τόπους ως Γουργουλιάνα, Ζαρκαδίσιο ή Ασπρομάνταρα. Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος για να μαγειρέψουμε τις Μακρολεπιότες που θα βρούμε στα δάση είναι να τις τηγανίσουμε.


Στα χωριά, οι ντόπιοι συνηθίζουν πρώτα να τις βράζουν για να τις ξεθερμίσουν, θεωρώντας πως αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι πιο ασφαλής. Ακολουθήσαμε και εμείς ακριβώς αυτόν τον τρόπο προετοιμασίας, έτσι όπως έχει παραδοθεί προφορικά από γενιά σε γενιά, χωρίς να είναι κανείς βέβαια σήμερα σε θέση να γνωρίζει ποιος ή ποιοι είχαν προωτοεισαγάγει αυτόν τον τρόπο προετοιμασίας των μανιταριών.

 

Η εκτέλεση της συνταγής είναι τελείως απλή: Αφού πρώτα βάλουμε τις Μακρολεπιότες σε μια κατσαρόλα με νερό να πάρουν μία βράση, έπειτα αδειάζουμε και πετάμε το νερό. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε τα μανιτάρια και τα περνάμε ελαφρώς στο αλεύρι. 

Γεμίζουμε με λάδι ένα βαθύ τηγάνι και όταν το λάδι ζεσταθεί αρκετά καλά, τότε ρίχνουμε ένα ένα και τα μανιτάρια. Αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν από τη μία πλευρά και στη συνέχεια τα γυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού για να ροδίσουν και από την άλλη. 


Όταν δούμε πως έχουν τηγανιστεί, τα αφαιρούμε και τα τρώμε έτσι όπως είναι ζεστά.  
Συμβουλή: Επειδή τα μανιτάρια απορροφούν πολύ λάδι, καλό είναι όταν τα βγάλετε από το τηγάνι να τα βάλετε σε πιατέλα που θα έχετε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας, έτσι ώστε να απορροφήσει το χαρτί αρκετό από το λάδι. 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!