Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προϊόντα δημητριακών εμπλουτισμένα με Pleurotus ostreatus καταπολεμούν την αναιμία
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πολωνία απέδειξε πως η κατανάλωση μανιταριών Pleurotus ostreatus μαζί με δημητριακά μπορούν να βοηθήσουν έναν οργανισμό με ανεπάρκεια σιδήρου να αυξήσει τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα, να αυξηθεί ο αιματοκρίτης και να καταπολεμηθεί η αναιμία.
 Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα από το Department of Human Nutrition and Hygiene, Poznań University of Life Sciences της Πολωνίας δημοσίευσε το 2016 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Annals of Agriculturaland Environmental Medicine» τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε αρσενικούς αρουραίους που έπασχαν από αναιμία.
 Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε σε ένα πείραμα 36 αρσενικούς αρουραίους, τους οποίους αρχικά τους επέβαλε σε ορισμένη διατροφή για 28 ημέρες με τρόφιμα ανεπαρκή σε σίδηρο. Στη συνέχεια, χωρίζοντας τους αρουραίους σε δύο ομάδες, τους αρουραίους της πρώτης ομάδας τους τάιζαν για 26 ημέρες ένα είδος μπισκότου με δημητριακά και αποξηραμένο Pleurotus ostreatus, ενώ τους αρουραίους της δεύτερης ομάδας με μπισκότα μόνο με δημητριακά
Στις εξετάσεις αίματος που τους υπέβαλαν διαπιστώθηκε πως τα ζώα που είχαν λάβει στη διατροφή τους Pleurotus ostreatus είχε σημειωθεί σημαντική αύξηση της αιμοσφαιρίνης, του σιδήρου (Fe) και του αιματοκρίτη σε σύγκριση με εκείνα που λάμβαναν ως τροφή μόνο τα δημητριακά. 
Είναι γνωστό και έχει αποδειχτεί από πολλές έρευνες πως η περιεκτικότητα σε σίδηρο στα φρέσκα μανιτάρια Pleurotus ostreatus είναι της τάξης του 14.3mg/100gr, επομένως είναι μια πολύ καλή πηγή για να προσλαμβάνει κανείς σίδηρο, ειδικά μάλιστα εάν ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή.
Αν μάλιστα αποδειχτεί και σε επόμενες μελέτες πως ο συνδυασμός αποξηραμένου Pleurotus ostreatus με δημητριακά σε έναν τύπο μπισκότου βοηθά στην αύξηση αλλά και στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, αυτό σημαίνει πως ανοίγεται ένας καινούργιος ορίζοντας στη βιομηχανία τροφίμων.
Ένα μπισκότο, λοιπόν, με δημητριακά και μανιτάρια που μπορεί να παραχθεί για μαζική κατανάλωση ίσως να αποτελέσει μια νέα τάση στην υγιεινή διατροφή, αλλά να βοηθήσει και τους ανθρώπους που μαστίζονται από υποσιτισμό να είναι πιο υγιείς. 
ΠηγήAnnals of Agricultural and Environmental Medicine 2016, Vol 23, No 2, 310–314

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…