Προϊόντα δημητριακών εμπλουτισμένα με Pleurotus ostreatus καταπολεμούν την αναιμία




Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Πολωνία απέδειξε πως η κατανάλωση μανιταριών Pleurotus ostreatus μαζί με δημητριακά μπορούν να βοηθήσουν έναν οργανισμό με ανεπάρκεια σιδήρου να αυξήσει τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα, να αυξηθεί ο αιματοκρίτης και να καταπολεμηθεί η αναιμία.
 Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδα από το Department of Human Nutrition and Hygiene, Poznań University of Life Sciences της Πολωνίας δημοσίευσε το 2016 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Annals of Agriculturaland Environmental Medicine» τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε αρσενικούς αρουραίους που έπασχαν από αναιμία.
 Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε σε ένα πείραμα 36 αρσενικούς αρουραίους, τους οποίους αρχικά τους επέβαλε σε ορισμένη διατροφή για 28 ημέρες με τρόφιμα ανεπαρκή σε σίδηρο. Στη συνέχεια, χωρίζοντας τους αρουραίους σε δύο ομάδες, τους αρουραίους της πρώτης ομάδας τους τάιζαν για 26 ημέρες ένα είδος μπισκότου με δημητριακά και αποξηραμένο Pleurotus ostreatus, ενώ τους αρουραίους της δεύτερης ομάδας με μπισκότα μόνο με δημητριακά
Στις εξετάσεις αίματος που τους υπέβαλαν διαπιστώθηκε πως τα ζώα που είχαν λάβει στη διατροφή τους Pleurotus ostreatus είχε σημειωθεί σημαντική αύξηση της αιμοσφαιρίνης, του σιδήρου (Fe) και του αιματοκρίτη σε σύγκριση με εκείνα που λάμβαναν ως τροφή μόνο τα δημητριακά. 
Είναι γνωστό και έχει αποδειχτεί από πολλές έρευνες πως η περιεκτικότητα σε σίδηρο στα φρέσκα μανιτάρια Pleurotus ostreatus είναι της τάξης του 14.3mg/100gr, επομένως είναι μια πολύ καλή πηγή για να προσλαμβάνει κανείς σίδηρο, ειδικά μάλιστα εάν ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή.
Αν μάλιστα αποδειχτεί και σε επόμενες μελέτες πως ο συνδυασμός αποξηραμένου Pleurotus ostreatus με δημητριακά σε έναν τύπο μπισκότου βοηθά στην αύξηση αλλά και στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, αυτό σημαίνει πως ανοίγεται ένας καινούργιος ορίζοντας στη βιομηχανία τροφίμων.
Ένα μπισκότο, λοιπόν, με δημητριακά και μανιτάρια που μπορεί να παραχθεί για μαζική κατανάλωση ίσως να αποτελέσει μια νέα τάση στην υγιεινή διατροφή, αλλά να βοηθήσει και τους ανθρώπους που μαστίζονται από υποσιτισμό να είναι πιο υγιείς. 
ΠηγήAnnals of Agricultural and Environmental Medicine 2016, Vol 23, No 2, 310–314