Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μανιτάρια καλλιεργούνταν το 1800 μ.Χ. στις υπόγειες κατακόμβες του Παρισιού!


Τα εγκαταλειμμένα υπόγεια ορυχεία που βρίσκονταν κάτω από τη γαλλική πρωτεύουσα πριν από μερικούς αιώνες αποτέλεσαν το ιδανικό περιβάλλον για την καλλιέργεια του φημισμένου μανιταριού του Παρισιού. Σ’ αυτά τα υπόγεια ορυχεία κάποτε γινόταν εξόρυξη ασβεστόλιθου, ενός υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την ανοικοδόμηση της πόλης του Παρισιού.
Μέσα σ’ αυτές τις δαιδαλώδεις σήραγγες οι Γάλλοι αγρότες καλλιεργούσαν από το 1800 μ.Χ. μανιτάρια του γένους των Αγαρικών, τα οποία λόγω της επίδρασης των ασβεστολιθικών πετρωμάτων αποκτούσαν μια ροζ απόχρωση. 
Υπάρχουν δύο θεωρίες για το πώς ξεκίνησαν οι Γάλλοι να καλλιεργούν μανιτάρια μέσα στις υπόγειες αυτές κατακόμβες. Η πρώτη θεωρία παραθέτει πως Γάλλοι στρατιώτες του Ναπολέοντα κρύβονταν μέσα σ’ αυτές τις υπόγειες στοές και η κοπριά που σωρευόταν από τα άλογα και το μικροκλίμα των στοών αποτέλεσε το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν μανιτάρια. Μια δεύτερη θεωρία θέλει η αρχή της καλλιέργειας να έγινε τυχαία από έναν Γάλλο αγρότη. Ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια να καλλιεργήσει μανιτάρια, φέρεται να πέταξε τη συγκομιδή του σ’ αυτές τις κατακόμβες και μετά από λίγο καιρό έκπληκτος διαπίστωσε πως τελικά αυτού του είδους τα μανιτάρια αναπτύσσονταν πολύ καλύτερα υπογείως σε σχέση με τα μανιτάρια που καλλιεργούνταν στα δάση. 
Όταν πια καθιερώθηκε στο Παρίσι η εντατική καλλιέργεια των μανιταριών υπογείως, περισσότεροι από 300 αγρότες καλλιεργούσαν στις κατακόμβες μανιτάρια παράγοντας 1.000 τόνους ετησίως. Μάλιστα, είχαν εφαρμόσει και κάποιες τεχνικές στην καλλιέργεια, έτσι ώστε να παρέχονται οι πλέον ιδανικές συνθήκες. Τα σπηλαιώδη λατομεία είχαν μια σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο στους 12 βαθμούς C. Οι αγρότες λοιπόν ανέπτυξαν συστήματα ελέγχου της θερμοκρασίας και της υγρασίας με τον ακόλουθο τρόπο: στις στοές που παρατηρούνταν αρκετή ξηρασία, φρόντισαν να τις διοχετεύουν με το νερό που έπεφτε τυχαία μέσα από τις ρωγμές και στη συνέχεια το μετέφεραν με δοχεία ποτίσματος. Σε στοές πάλι που επικρατούσε πολύ υγρασία, έφτιαχναν συστήματα εξαερισμού, ανοίγοντας τρύπες στα τοιχώματα των στοών και στη βάση των πηγαδιών που οδηγούσαν στην επιφάνεια. 
Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου και μετά την κατασκευή του υπόγειου σιδηρόδρομου του Παρισιού οι αγρότες σιγά σιγά εγκατέλειψαν αυτές τις σήραγγες και έπαψε πια και η υπόγεια καλλιέργεια των μανιταριών.
Φωτογραφία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Αισιόδοξα μηνύματα για την καρποφορία άγριων μανιταριών στην Ελλάδα

Ύστερα από μια μακρά περίοδο ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, επιτέλους οι βροχές του 1ου δεκαημέρου του Μαΐου θα μας φέρουν τους πολυπόθητους καρπούς του δάσους, τα μανιτάρια.
Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες ευδοκίμησης μανιταριών του mushring.comυπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσουν να αναπτύσσονται μανιτάρια από τις 9 Μαΐου και κυρίως από τις 10 Μαΐου σε πολλές περιοχές της χώρας μας. 
Μην ξεχνάτε πως, όταν η υγρασία στο δάσος είναι αυξημένη την άνοιξη, ευνοείται η ανάπτυξη των αγαπημένων μας Κανθαρέλων! 
Πάρτε λοιπόν από την επόμενη Τετάρτη με Πέμπτη τα καλαθάκια ανά χείρας και ξεχυθείτε στα δάση για μανιτάρια.
Καλή επιτυχία!