Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά των μανιταριών!




Πρόσφατη έρευνα από μια ομάδα Ισπανών ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Food Sciences and Nutrition» απέδειξε πως ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά και η αντιοξειδωτική δράση των μανιταριών είναι να μαγειρεύονται σε φούρνο μικροκυμάτων ή να ψήνονται στη σχάρα.
Η έρευνα εφαρμόστηκε σε τέσσερα ευρέως διαδεδομένα μανιτάρια καλλιέργειας, στα Agaricus bisporus, Lentinula edodes (shiitake), Pleurotus ostreatus και Pleurotus eryngii, τα οποία αφού πρώτα μαγειρεύτηκαν έπειτα υποβλήθηκαν σε ψυχρή ξήρανση (freeze-dried) και μελετήθηκε η σύνθεση και η αντιοξειδωτική τους δράση. 
Από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προέκυψε πως η σύσταση της πολυφαινόλης και η αντιοξειδωτική δράση είχε αυξηθεί σημαντικά στα μανιτάρια που είχαν μαγειρευτεί στο φούρνο μικροκυμάτων ή είχαν ψηθεί στη σχάρα, χωρίς ταυτόχρονα να σημειωθούν σημαντικές απώλειες της θρεπτικής τους αξίας. Μάλιστα, η προσθήκη λίγο ελαιόλαδου σε ψημένα μανιτάρια βελτίωσε ακόμη περισσότερο την αντιοξειδωτική δράση των μανιταριών.
Αντίθετα, εκείνα τα μανιτάρια που είχαν τηγανιστεί και εκείνα που είχαν βράσει σε νερό παρουσίασαν σοβαρές απώλειες σε πρωτεΐνες και σε αντιοξειδωτικά, μειώνοντας έτσι τη θρεπτική τους αξία.
Εφόσον, λοιπόν, επιλέγουμε να υιοθετούμε τα μανιτάρια στη διατροφή μας προκειμένου να ωφεληθούμε από τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα αμινοξέα, τα ιχνοστοιχεία και ο ψευδάργυρος, είναι κρίμα να τα καταστρέφουμε με το τηγάνισμα!
Οι Ισπανοί ερευνητές έδωσαν μ’ αυτή την έρευνα απαντήσεις σε ένα θέμα που λίγο πολύ οι περισσότεροι το υποψιαζόμασταν, καθώς γενικά το τηγάνισμα είναι ένας ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Από εδώ και στο εξής, ψήστε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο και απολαύστε ένα νόστιμο και ταυτόχρονα υγιεινό γεύμα. 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Αισιόδοξα μηνύματα για την καρποφορία άγριων μανιταριών στην Ελλάδα

Ύστερα από μια μακρά περίοδο ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, επιτέλους οι βροχές του 1ου δεκαημέρου του Μαΐου θα μας φέρουν τους πολυπόθητους καρπούς του δάσους, τα μανιτάρια.
Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες ευδοκίμησης μανιταριών του mushring.comυπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσουν να αναπτύσσονται μανιτάρια από τις 9 Μαΐου και κυρίως από τις 10 Μαΐου σε πολλές περιοχές της χώρας μας. 
Μην ξεχνάτε πως, όταν η υγρασία στο δάσος είναι αυξημένη την άνοιξη, ευνοείται η ανάπτυξη των αγαπημένων μας Κανθαρέλων! 
Πάρτε λοιπόν από την επόμενη Τετάρτη με Πέμπτη τα καλαθάκια ανά χείρας και ξεχυθείτε στα δάση για μανιτάρια.
Καλή επιτυχία!