Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;
Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.

Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 

Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτείται απλώς ένα ξέβγαλμα με κρύο νερό και όχι μούλιασμα. Εάν μάλιστα έχουν συλλεχθεί μανιτάρια πολύ βρεγμένα τα οποία έχουν ήδη απορροφήσει πολύ υγρασία, ένας καλός τρόπος στεγνώματος είναι να τα βάλετε σε δίσκους στους οποίους έχετε τοποθετήσει πρώτα απορροφητικό χαρτί και να το αφήσετε λίγες ώρες στο ψυγείο. 

Ακόμη, καλό είναι να λάβουμε υπόψη πως ο κάθε τύπος μανιταριού μπορεί να καθαριστεί με διαφορετικό τρόπο για να μην καταστρέφεται η υφή τους. Τα Pleurotus ostreatus και τα Shiitake μπορούν να ξεπλυθούν με κρύο νερό και να τοποθετηθούν σε μια στεγνή πετσέτα να στεγνώσουν. Μανιτάρια του γένους των Αγαρικών και των Βωλιτών μπορούν να ξεπλυθούν με κρύο νερό και να τοποθετηθούν σε ένα μπολ με αλεύρι και λίγο αλάτι. Στη συνέχεια, να ξεπλυθούν πάλι με κρύο νερό για να απομακρυνθεί το αλεύρι και η λάσπη και αμέσως να στεγνώσουν σε μια πετσέτα. 

Σχετικά με τις Μορχέλες πάλι, κάποιοι υποστηρίζουν πως καλό είναι να μην πλένονται με νερό, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο γίνονται υπερβολικά μαλακές και καθόλου τραγανές στο μαγείρεμα. Αν είστε λοιπόν αυτής της άποψης, τοποθετήστε τις Μορχέλες σε ένα μπολ και σκεπάστε μ’ ένα καπάκι. Έπειτα, κουνήστε το μπολ αρκετή ώρα μέχρι να απομακρυνθούν οι βρομιές από το εσωτερικό των μανιταριών. Αν μάλιστα ανησυχείτε μήπως τραυματιστούν τα μανιτάρια, μπορείτε αντί για μπολ να χρησιμοποιήσετε χάρτινη σακούλα. Στη συνέχεια, αφαιρέστε με ένα βουρτσάκι τα υπολείμματα της βρομιάς στο εσωτερικό τμήμα του μανιταριού. 

Μια άλλη μέθοδος καθαρισμού της Μορχέλας προτείνει να τοποθετηθούν σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό για μισή ώρα και να ανακινείται το δοχείο σε τακτά διαστήματα. Η προσθήκη του αλατιού βοηθά σ’ αυτήν τη μέθοδο να απομακρυνθούν τυχόν έντομα που μπορεί να έχουν κρυφτεί μέσα στο μανιτάρι. Έπειτα, στραγγίζονται τα μανιτάρια, ξεπλένονται ελαφρώς και στεγνώνονται σε καθαρή πετσέτα.

Κάποια μανιτάρια όπως τα Cantharellus cibarius, Craterellus tubaeformis, και Lactarius deliciosus συχνά παγιδεύουν χώμα στις πτυχώσεις. Γι’ αυτό μπορεί κάποιος εναλλακτικά να κόψει τα μανιτάρια στη μέση για να είναι πιο εύκολο να απομακρυνθούν οι βρομιές και στη συνέχεια να τα ξεπλύνει στο νερό με περιστροφικές κινήσεις. Έπειτα, ένα καλό σκούπισμα με μια απορροφητική πετσέτα θα διώξει την πολλή υγρασία και τα μανιτάρια είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

Μια τελευταία συμβουλή: εάν πλύνετε τα μανιτάρια, φροντίστε να τα μαγειρέψετε αμέσως, γιατί διαφορετικά θα αρχίσουν να αλλοιώνονται. 
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…