Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;




Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.

Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 

Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτείται απλώς ένα ξέβγαλμα με κρύο νερό και όχι μούλιασμα. Εάν μάλιστα έχουν συλλεχθεί μανιτάρια πολύ βρεγμένα τα οποία έχουν ήδη απορροφήσει πολύ υγρασία, ένας καλός τρόπος στεγνώματος είναι να τα βάλετε σε δίσκους στους οποίους έχετε τοποθετήσει πρώτα απορροφητικό χαρτί και να το αφήσετε λίγες ώρες στο ψυγείο. 

Ακόμη, καλό είναι να λάβουμε υπόψη πως ο κάθε τύπος μανιταριού μπορεί να καθαριστεί με διαφορετικό τρόπο για να μην καταστρέφεται η υφή τους. Τα Pleurotus ostreatus και τα Shiitake μπορούν να ξεπλυθούν με κρύο νερό και να τοποθετηθούν σε μια στεγνή πετσέτα να στεγνώσουν. Μανιτάρια του γένους των Αγαρικών και των Βωλιτών μπορούν να ξεπλυθούν με κρύο νερό και να τοποθετηθούν σε ένα μπολ με αλεύρι και λίγο αλάτι. Στη συνέχεια, να ξεπλυθούν πάλι με κρύο νερό για να απομακρυνθεί το αλεύρι και η λάσπη και αμέσως να στεγνώσουν σε μια πετσέτα. 

Σχετικά με τις Μορχέλες πάλι, κάποιοι υποστηρίζουν πως καλό είναι να μην πλένονται με νερό, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο γίνονται υπερβολικά μαλακές και καθόλου τραγανές στο μαγείρεμα. Αν είστε λοιπόν αυτής της άποψης, τοποθετήστε τις Μορχέλες σε ένα μπολ και σκεπάστε μ’ ένα καπάκι. Έπειτα, κουνήστε το μπολ αρκετή ώρα μέχρι να απομακρυνθούν οι βρομιές από το εσωτερικό των μανιταριών. Αν μάλιστα ανησυχείτε μήπως τραυματιστούν τα μανιτάρια, μπορείτε αντί για μπολ να χρησιμοποιήσετε χάρτινη σακούλα. Στη συνέχεια, αφαιρέστε με ένα βουρτσάκι τα υπολείμματα της βρομιάς στο εσωτερικό τμήμα του μανιταριού. 

Μια άλλη μέθοδος καθαρισμού της Μορχέλας προτείνει να τοποθετηθούν σε ένα μπολ με αλατισμένο νερό για μισή ώρα και να ανακινείται το δοχείο σε τακτά διαστήματα. Η προσθήκη του αλατιού βοηθά σ’ αυτήν τη μέθοδο να απομακρυνθούν τυχόν έντομα που μπορεί να έχουν κρυφτεί μέσα στο μανιτάρι. Έπειτα, στραγγίζονται τα μανιτάρια, ξεπλένονται ελαφρώς και στεγνώνονται σε καθαρή πετσέτα.

Κάποια μανιτάρια όπως τα Cantharellus cibarius, Craterellus tubaeformis, και Lactarius deliciosus συχνά παγιδεύουν χώμα στις πτυχώσεις. Γι’ αυτό μπορεί κάποιος εναλλακτικά να κόψει τα μανιτάρια στη μέση για να είναι πιο εύκολο να απομακρυνθούν οι βρομιές και στη συνέχεια να τα ξεπλύνει στο νερό με περιστροφικές κινήσεις. Έπειτα, ένα καλό σκούπισμα με μια απορροφητική πετσέτα θα διώξει την πολλή υγρασία και τα μανιτάρια είναι έτοιμα για μαγείρεμα.

Μια τελευταία συμβουλή: εάν πλύνετε τα μανιτάρια, φροντίστε να τα μαγειρέψετε αμέσως, γιατί διαφορετικά θα αρχίσουν να αλλοιώνονται. 


mushring