Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το μέγεθος των σπόρων επηρεάζει το χρόνο ανάπτυξης των μανιταριώνΜια ομάδα ερευνητών από τη Νορβηγία μελετώντας τις συνθήκες ανάπτυξης των μανιταριών απέδειξε πως το μέγεθος των σπόρων σχετίζεται σημαντικά με το χρόνο  καρποφορίας των μανιταριών της φθινοπωρινής περιόδου.

Οι περισσότεροι βασιδιομύκητες παράγουν σε ετήσια βάση καρποσώματα που έχουν σύντομη διάρκεια ζωής, από το οποία όμως απελευθερώνονται δισεκατομμύρια μικροσκοπικά σπόρια, τα οποία διασκορπίζονται με τη βοήθεια του αέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Εκτός από τα μορφολογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά και τους κλιματικούς παράγοντοντες φαίνεται από αυτή τη μελέτη πως ένας ακόμη παράγοντας καθορίζει το χρόνο που θα αρχίσει να αναπτύσσεται ένα φθινοπωρινό μανιτάρι: το μέγεθος των σπόρων. 

Οι αναλύσεις των ερευνητών κατέδειξαν πως τα είδη μανιταριών που αναπτύσσονται πιο νωρίς στη φθινοπωρινή σεζόν γενικά παράγουν μεγαλύτερα σπόρια σε σχέση με εκείνα που αναπτύσσονται πιο όψιμα. Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν και μια ισχυρή σχέση του μεγέθους των σπόρων και του χρόνου καρποφορίας. Συγκεκριμένα, οι διπλάσιοι σε μέγεθος σπόροι αντιστοιχούσαν σε καρποφορία 3 ημερών νωρίτερα. Ακόμη, σε ξεχωριστές αναλύσεις παρατηρήθηκαν σημαντικές σχέσεις μεταξύ του μεγέθους των σπόρων και των κλιματικών παραγόντων.

Στην αρχή της φθινοπωρινής σεζόν οι υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες προκαλούν ταχύτερη ξήρανση των καρποσωμάτων και πιθανότατα οι σπόροι που απελευθερώνονται νωρίς στη σεζόν χάνουν γρήγορα την υγρασία. Αντίθετα, προς τα τέλη της φθινοπωρινής σεζόν μειώνεται ο κίνδυνος της ξήρανσης και ταυτόχρονα μειώνεται η μεταβολική δραστηριότητα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Επίσης, ο ενδεχόμενος παγετός ή το χιόνι μπορούν να βλάψουν τα καρποσώματα και ενδεχομένως να καταστείλουν την απελευθέρωση των σπόρων. 

Συνεπώς, οι ερευνητές από τη Νορβηγία εκτιμούν πως τα μανιτάρια που αναπτύσσονται πιο πρώιμα έχουν αναπτύξει χαρακτηριστικά που ευνοούν τη διατήρηση του νερού και σαφώς τα μεγαλύτερα σπόρια περιέχουν περισσότερο νερό, όπως και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. 

Μ’ αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται αναμένονται να αναπτυχθούν είδη με μεγάλα σπόρια, ενώ όταν αυξάνεται η βροχόπτωση αναμένονται είδη με μικρότερα σπόρια. 
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…