Η εκπληκτική επίδραση των μανιταριών στη δημιουργία της ζωής στον πλανήτη μας



Είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη και η παρουσία των φυτών στον πλανήτη ήταν ο καταλυτικός παράγοντας για τον εμπλουτισμό της ατμόσφαιρας της Γης με οξυγόνο, ώστε να είναι αναπνεύσιμη και να μπορούν να ζουν μέσα σε αυτή όλα τα υπόλοιπα είδη. Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Leeds, η ανάπτυξη των φυτών υποβοηθήθηκε σημαντικά από τα μανιτάρια, τα οποία γεφύρωσαν το χάσμα που υπήρχε αρχικά μεταξύ των φυτών και των χρήσιμων για την ανάπτυξή τους συστατικών του εδάφους.

Όταν ξεκίνησε ο σχηματισμός της Γης, πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, φυσικά δεν υπήρχε ατμόσφαιρα. Καθώς ο νεοσχηματισμένος πλανήτης ψύχονταν, αναπτύχθηκε γύρω του ατμόσφαιρα, η οποία όμως ήταν ιδιαιτέρως τοξική, ακατάλληλη για την ανάπτυξη ζωής, καθώς αποτελούνταν κυρίως από υδρόθειο, μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα.

Η περαιτέρω ψύξη του πλανήτη βοήθησε στην εμφάνιση του νερού σε υγρή μορφή, το οποίο αποτέλεσε ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη των κυανοβακτηρίων, που με τη σειρά τους ξεκίνησαν το μετασχηματισμό της ατμόσφαιρας εμπλουτίζοντάς την με οξυγόνο. Βέβαια, η ανάπτυξη των φυτών στην ξηρά, που ξεκίνησε πριν από 400 με 500 εκατομμύρια χρόνια, ήταν το γεγονός που οδήγησε στα σημερινά επίπεδα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, τα πρώτα φυτά δεν είχαν ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα για την άντληση θρεπτικών συστατικών από το έδαφος. Αντ’ αυτού, ήταν οι μύκητες που αναπτύσσονταν στο έδαφος οι οποίοι τροφοδοτούσαν τα φυτά με φώσφορο, απαραίτητο στοιχείο, ώστε αυτά να μπορούν να φωτοσυνθέτουν.

Οι μύκητες πρωτοεμφανίστηκαν στη Γη πολύ πριν τα φυτά. Η ικανότητά τους να αποσπούν, από τα ανόργανης σύνθεσης τότε εδάφη, ανόργανα στοιχεία και με αυτά να τροφοδοτούν τα φυτά, βοήθησε τα φυτά να φωτοσυνθέσουν το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας και να τροφοδοτήσουν τα εδάφη με οργανική ύλη, η οποία με τη σειρά της ήταν απαραίτητη και για την ανάπτυξη των μυκήτων. Έτσι δημιουργήθηκε μία συμβιωτική σχέση, εκατέρωθεν ωφέλιμη.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Leeds διεξήγαγε πειράματα και εκτέλεσε υπολογιστικά μοντέλα για να εξακριβώσει το ρυθμό ανταλλαγής ανόργανης και οργανικής ύλης μεταξύ των μυκήτων και των φυτών και κατ’ επέκταση το ρυθμό παραγωγής οξυγόνου από τα φυτά με τη βοήθεια των μυκήτων. Έπειτα, χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν την ατμοσφαιρική σύσταση και τις κλιματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του Παλαιοζωικού Αιώνα, συμπεριέλαβαν στον κύκλο παραγωγής και δέσμευσης του φωσφόρου και του άνθρακα, την επίδραση της συμβιωτικής δράσης μυκήτων και φυτών

Τα αποτελέσματα της μελέτης τους έδειξαν ότι η ανταλλαγή ανόργανης – οργανικής ύλης μεταξύ μυκήτων και φυτών αύξησε δραματικά το ρυθμό δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και απελευθέρωσης οξυγόνου προς αυτήν, αποδεικνύοντας έτσι ότι η παρουσία των μυκήτων και των μανιταριών τους ήταν καθοριστικός παράγοντας για το γρήγορο εμπλουτισμό της ατμόσφαιρας με το πολύτιμο για τη ζωή μας οξυγόνο.

Δείτε και την 8ήμερη πρόγνωση για ευδοκίμηση μανιταριών στο Mushring.com

Αναφορές
STARR Μ., 2017. Mushrooms Played a Truly Surprising Role in Forming Our Planet's Atmosphere. Available at:

Benjamin J. W. Mills, Sarah A. Batterman, Katie J. Field, 2017. Nutrient acquisition by symbiotic fungi governs Palaeozoic climate transition. Phil. Trans. R. Soc. B 373: 20160503. http://dx.doi.org/10.1098/rstb.2016.0503.