Αναμενόμενη η επιτυχία της Μανιταρογιορτής στα Άνω Πεδινά




Σε λίγες ημέρες πραγματοποιείται στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου η 10η Ηπειρωτική γιορτή μανιταριών. Την Παρασκευή 1η Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και το πρωί του Σαββάτου 2 Ιουνίου οι ομάδες που θα σχηματιστούν θα αναζητήσουν μανιτάρια στα κατάφυτα δάση της περιοχής.

Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.com, αυτές τις ημέρες φαίνεται πως συνεχίζεται η ανάπτυξη των μανιταριών στον ορεινό όγκο της Πίνδου, πράγμα που δηλώνει πως θα εξακολουθούν να υπάρχουν άγρια μανιτάρια. 

Οι περιοχές που ορίζονται από έγχρωμα pixel του χάρτη του Mushring.com δείχνουν πως οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη των μανιταριών. Επίσης, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας πως, προς το παρόν, στους χάρτες απεικονίζεται η έναρξη της καρποφορίας και όχι η διάρκειά της. Ένα σημαντικό στοιχείο ακόμη είναι πως σηματοδοτούνται οι περιοχές που εμφανίζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν μανιτάρια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως στις γύρω περιοχές του Ζαγορίου δεν θα υπάρχουν μανιτάρια. Φυσικά και θα υπάρχουν, καθώς στους χάρτες προηγούμενων ημερών είχε αποτυπωθεί μια μεγάλη έκταση του Νομού Ιωαννίνων με αυξημένη πιθανότητα για ανάπτυξη μανιταριών.

Οι βροχές του Μαΐου φάνηκαν να ευνοούν την ανάπτυξη των άγριων μανιταριών και όσοι ξεχύθηκαν στα δάση γύρισαν με τα καλάθια τους γεμάτα. Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται η ημερήσια βροχόπτωση για τον Μάιο, όπως καταγράφηκε στον μετεωρολογικό σταθμό Ασπραγγέλων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Εξαιτίας της ατμοσφαιρικής αστάθειας που επικράτησε στα ηπειρωτικά όλο τον μήνα Μάιο, οι απογευματινές βροχοπτώσεις ήταν συχνές και τα συνολικά χιλιοστά βροχής που έχουν πέσει μέχρι σήμερα είναι 120,4. Γενικά, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την ευδοκίμηση και την ανάπτυξη των μανιταριών.

Το πρόγραμμα της γιορτής

Όσοι λοιπόν επισκεφτείτε αυτό το Σαββατοκύριακο τα Ζαγόρια και θελήσετε να ξεχυθείτε στα δάση για εύρεση άγριων μανιταριών, θα έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή!