Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναμενόμενη η επιτυχία της Μανιταρογιορτής στα Άνω Πεδινά
Σε λίγες ημέρες πραγματοποιείται στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου η 10η Ηπειρωτική γιορτή μανιταριών. Την Παρασκευή 1η Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και το πρωί του Σαββάτου 2 Ιουνίου οι ομάδες που θα σχηματιστούν θα αναζητήσουν μανιτάρια στα κατάφυτα δάση της περιοχής.

Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.com, αυτές τις ημέρες φαίνεται πως συνεχίζεται η ανάπτυξη των μανιταριών στον ορεινό όγκο της Πίνδου, πράγμα που δηλώνει πως θα εξακολουθούν να υπάρχουν άγρια μανιτάρια. 

Οι περιοχές που ορίζονται από έγχρωμα pixel του χάρτη του Mushring.com δείχνουν πως οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη των μανιταριών. Επίσης, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας πως, προς το παρόν, στους χάρτες απεικονίζεται η έναρξη της καρποφορίας και όχι η διάρκειά της. Ένα σημαντικό στοιχείο ακόμη είναι πως σηματοδοτούνται οι περιοχές που εμφανίζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν μανιτάρια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως στις γύρω περιοχές του Ζαγορίου δεν θα υπάρχουν μανιτάρια. Φυσικά και θα υπάρχουν, καθώς στους χάρτες προηγούμενων ημερών είχε αποτυπωθεί μια μεγάλη έκταση του Νομού Ιωαννίνων με αυξημένη πιθανότητα για ανάπτυξη μανιταριών.

Οι βροχές του Μαΐου φάνηκαν να ευνοούν την ανάπτυξη των άγριων μανιταριών και όσοι ξεχύθηκαν στα δάση γύρισαν με τα καλάθια τους γεμάτα. Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται η ημερήσια βροχόπτωση για τον Μάιο, όπως καταγράφηκε στον μετεωρολογικό σταθμό Ασπραγγέλων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Εξαιτίας της ατμοσφαιρικής αστάθειας που επικράτησε στα ηπειρωτικά όλο τον μήνα Μάιο, οι απογευματινές βροχοπτώσεις ήταν συχνές και τα συνολικά χιλιοστά βροχής που έχουν πέσει μέχρι σήμερα είναι 120,4. Γενικά, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την ευδοκίμηση και την ανάπτυξη των μανιταριών.

Το πρόγραμμα της γιορτής

Όσοι λοιπόν επισκεφτείτε αυτό το Σαββατοκύριακο τα Ζαγόρια και θελήσετε να ξεχυθείτε στα δάση για εύρεση άγριων μανιταριών, θα έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή!
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…