Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στα «σκαριά» νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση και πιστοποίηση των μανιταριών
Στα πλαίσια της 10ης Ηπειρωτικής γιορτής μανιταριών 2018 στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το πόρισμα της ομάδας εργασίας που συγκρότησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον καθορισμό νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση και πιστοποίηση των αυτοφυών μανιταριών αλλά και την τρούφα.

Την παρουσίαση έκανε το Σάββατο 2 Ιουνίου ο Σύμβουλος του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρη Τσιρώνη, ο δασολόγος Ρήγας Τσιακίρης, μεταφέροντας ταυτόχρονα και χαιρετισμό του κ. Τσιρώνη, αλλά και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.

Ο κ. Τσιακίρης περιέγραψε τις προσπάθειες που έγιναν από το 2015 -ξεκίνησαν από τα Γρεβενά-, και έως σήμερα υπάρχει το πρώτο κείμενο για την προετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου που λείπει. Το επόμενο βήμα είναι η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου που θα προκύψει, ώστε να τύχει αποδοχής και να γίνει νόμος του Κράτους. Προϋπόθεση, όπως σημείωσε ο κ. Τσιακίρης, είναι η ενεργή συμμετοχή των μανιταροφιλικών συλλόγων.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 είδη μανιταριών και συνεχώς ο αριθμός αυξάνεται. Σύμφωνα με όσα προτείνονται στο πόρισμα, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων που συνεχώς θα εμπλουτίζεται, με πληροφορίες ανοικτές στο κοινό και θα συσταθεί εθνικός φορέας διαχείρισης -η εμπορία θα γίνεται ανάλογα με την παραγωγικότητα- και πιστοποίησης μανιταριών, όπως ισχύει για άλλα αγροτικά προϊόντα. 

Τα δημοφιλέστερα είδη μανιταριών που συλλέγονται στη χώρα μας είναι 96 και από αυτά τα 40 συλλέγονται και για εμπορική αξιοποίηση. Θα υπάρχουν προβλέψεις για συλλογή και διάθεση μανιταριών ερασιτεχνικού ή εμπορικού σκοπού.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στα Άνω Πεδινά, χαρακτήρισε στενή τη συνεργασία με το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπείρου, αφού για οκτώ χρόνια -από τα δέκα της γιορτής- επιλέγεται το Ζαγόρι για την ετήσια γιορτή. 
«Θέλουμε, είπε ο κ. Σπύρου, ο κόσμος της περιοχής, όπως από παλιά είχε το μανιτάρι σαν βασικό είδος διατροφής, που το γνώριζαν καλά και στη συλλογή του και στο μαγείρεμα, αυτό να περάσει στους νεώτερους, κάτι που όντως γίνεται σε ένα βαθμό και πολύ καλά κάνετε και ενημερώνετε τον κόσμο και, επίσης, αυτό να περάσει και στα τουριστικά καταλύματα της περιοχής μας». 

Αναφερόμενος στο πόρισμα που παρουσίασε ο κ. Τσιακίρης, το χαρακτήρισε ως σημαντικό. «Αρκεί, τόνισε ο Δήμαρχος Ζαγορίου, να μην καταλήξει σε ένα κυνηγητό των ανθρώπων που ασχολούνται με την συλλογή μανιταριών, αλλά πραγματικά σε μια οργανωμένη και νομικά δραστηριότητα, προς όφελος και των ανθρώπων οι οποίοι συλλέγουν μανιτάρια για δική τους χρήση, αλλά και για όσους μπορούν να τα εμπορευτούν». 

Ακόμη, στα πλαίσια της μανιταρογιορτής, μίλησε και ο δημοσιογράφος και μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου, Σωτήρης Αργύρης, με θέμα: «Μανιτάρια και Υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο».

Ο ομιλητής με σειρά επιχειρημάτων και αρνητικών παραδειγμάτων από άλλες χώρες και περιοχές, τάχθηκε κατά των ερευνών και πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων. Επισήμανε ότι τα μανιτάρια ως συσσωρευτές της ρύπανσης θα υποβαθμιστούν ποιοτικά. «Θα μείνουν στα αζήτητα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στην επισκεψιμότητα και ζημία στον τουριστικό κλάδο. 

Ο κ. Αργύρης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα δημόσιο συμφέρον από τους υδρογονάνθρακες, πρόκειται για ξεπούλημα εθνικού πλούτου και κατηγόρησε τους κυβερνώντες για υποκρισία, χαρακτηρίζοντας ως «παραμύθι» τα περί ανάπτυξης. Χρέος μας είναι να προστατέψουμε τον φυσικό περιβάλλον, όχι για να σώσουμε μόνο τα μανιτάρια, αλλά για τον καθαρό αέρα, την πολιτιστική κληρονομιά και πολλά άλλα, σημείωσε ο ομιλητής.

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον Άγγελο Παπαδημητρίου, ο οποίος έδωσε πολύ σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για τα δηλητηριώδη μανιτάρια και το πώς μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε και να τα αποφύγουμε.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…