Στα «σκαριά» νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση και πιστοποίηση των μανιταριών




Στα πλαίσια της 10ης Ηπειρωτικής γιορτής μανιταριών 2018 στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το πόρισμα της ομάδας εργασίας που συγκρότησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον καθορισμό νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση και πιστοποίηση των αυτοφυών μανιταριών αλλά και την τρούφα.

Την παρουσίαση έκανε το Σάββατο 2 Ιουνίου ο Σύμβουλος του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρη Τσιρώνη, ο δασολόγος Ρήγας Τσιακίρης, μεταφέροντας ταυτόχρονα και χαιρετισμό του κ. Τσιρώνη, αλλά και του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου.

Ο κ. Τσιακίρης περιέγραψε τις προσπάθειες που έγιναν από το 2015 -ξεκίνησαν από τα Γρεβενά-, και έως σήμερα υπάρχει το πρώτο κείμενο για την προετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου που λείπει. Το επόμενο βήμα είναι η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου που θα προκύψει, ώστε να τύχει αποδοχής και να γίνει νόμος του Κράτους. Προϋπόθεση, όπως σημείωσε ο κ. Τσιακίρης, είναι η ενεργή συμμετοχή των μανιταροφιλικών συλλόγων.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 είδη μανιταριών και συνεχώς ο αριθμός αυξάνεται. Σύμφωνα με όσα προτείνονται στο πόρισμα, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων που συνεχώς θα εμπλουτίζεται, με πληροφορίες ανοικτές στο κοινό και θα συσταθεί εθνικός φορέας διαχείρισης -η εμπορία θα γίνεται ανάλογα με την παραγωγικότητα- και πιστοποίησης μανιταριών, όπως ισχύει για άλλα αγροτικά προϊόντα. 

Τα δημοφιλέστερα είδη μανιταριών που συλλέγονται στη χώρα μας είναι 96 και από αυτά τα 40 συλλέγονται και για εμπορική αξιοποίηση. Θα υπάρχουν προβλέψεις για συλλογή και διάθεση μανιταριών ερασιτεχνικού ή εμπορικού σκοπού.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στα Άνω Πεδινά, χαρακτήρισε στενή τη συνεργασία με το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ηπείρου, αφού για οκτώ χρόνια -από τα δέκα της γιορτής- επιλέγεται το Ζαγόρι για την ετήσια γιορτή. 
«Θέλουμε, είπε ο κ. Σπύρου, ο κόσμος της περιοχής, όπως από παλιά είχε το μανιτάρι σαν βασικό είδος διατροφής, που το γνώριζαν καλά και στη συλλογή του και στο μαγείρεμα, αυτό να περάσει στους νεώτερους, κάτι που όντως γίνεται σε ένα βαθμό και πολύ καλά κάνετε και ενημερώνετε τον κόσμο και, επίσης, αυτό να περάσει και στα τουριστικά καταλύματα της περιοχής μας». 

Αναφερόμενος στο πόρισμα που παρουσίασε ο κ. Τσιακίρης, το χαρακτήρισε ως σημαντικό. «Αρκεί, τόνισε ο Δήμαρχος Ζαγορίου, να μην καταλήξει σε ένα κυνηγητό των ανθρώπων που ασχολούνται με την συλλογή μανιταριών, αλλά πραγματικά σε μια οργανωμένη και νομικά δραστηριότητα, προς όφελος και των ανθρώπων οι οποίοι συλλέγουν μανιτάρια για δική τους χρήση, αλλά και για όσους μπορούν να τα εμπορευτούν». 

Ακόμη, στα πλαίσια της μανιταρογιορτής, μίλησε και ο δημοσιογράφος και μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου, Σωτήρης Αργύρης, με θέμα: «Μανιτάρια και Υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο».

Ο ομιλητής με σειρά επιχειρημάτων και αρνητικών παραδειγμάτων από άλλες χώρες και περιοχές, τάχθηκε κατά των ερευνών και πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων. Επισήμανε ότι τα μανιτάρια ως συσσωρευτές της ρύπανσης θα υποβαθμιστούν ποιοτικά. «Θα μείνουν στα αζήτητα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στην επισκεψιμότητα και ζημία στον τουριστικό κλάδο. 

Ο κ. Αργύρης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα δημόσιο συμφέρον από τους υδρογονάνθρακες, πρόκειται για ξεπούλημα εθνικού πλούτου και κατηγόρησε τους κυβερνώντες για υποκρισία, χαρακτηρίζοντας ως «παραμύθι» τα περί ανάπτυξης. Χρέος μας είναι να προστατέψουμε τον φυσικό περιβάλλον, όχι για να σώσουμε μόνο τα μανιτάρια, αλλά για τον καθαρό αέρα, την πολιτιστική κληρονομιά και πολλά άλλα, σημείωσε ο ομιλητής.

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον Άγγελο Παπαδημητρίου, ο οποίος έδωσε πολύ σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για τα δηλητηριώδη μανιτάρια και το πώς μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε και να τα αποφύγουμε.