Ο Ιούλιος των μανιταριών



Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.com η καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 

Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 

Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλκανικές χώρες. 

Έγινε το Καλοκαίρι Φθινόπωρο; 
Γενικά, μπορεί ανάλογα τη σεζόν να αναμένεται και η καρποφορία συγκεκριμένων ειδών άγριων μανιταριών, όμως οι καιρικές συνθήκες είναι αυτές που ορίζουν το πότε θα αναπτυχθούν μανιτάρια. Πράγματι, το ύψος βροχής το φετινό Ιούνιο στην Ελλάδα ήταν κάθε άλλο παρά συνηθισμένο και οι θερμοκρασίες χαμηλές για την εποχή.

Ενδεικτικά παρατίθεται ένα διάγραμμα με το ημερήσιο ύψος βροχής για τον μήνα Ιούνιο 2018 στη Ζαγορά Πηλίου, σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο δεύτερο μισό του μήνα, καταγράφηκαν ιδιαίτερα μεγάλα ύψη ημερήσιας βροχόπτωσης, με το συνολικό μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης να φτάνει τελικά τα 249.4 χιλιοστά.

Για εμάς τους νεώτερους σίγουρα το φετινό Καλοκαίρι φαντάζει ως πλέον ξεχωριστό, καθώς νιώσαμε πως ήταν σαν να ζούμε σε Φθινόπωρο. Όμως, οι «περίεργες» για την εποχή καιρικές συνθήκες έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν. Υπάρχουν μαρτυρίες για αντίστοιχες «φθινοπωρινές» συνθήκες ακόμη και σε περασμένους αιώνες που φυσικά δεν υπήρχαν μετεωρολογικοί σταθμοί.


Μέσα στο ημερολόγιο που διατηρούσαν στο Αρχιμανδρειό Ιωαννίνων τον 19ο αιώνα, καταγράφονται και οι καιρικές συνθήκες. Αποτυπώνεται, λοιπόν, στο ημερολόγιο των ιερέων το εξής παράδοξο για τον Ιούνιο του 1884.

Ιούνιος 1884: Από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου έπεφτε αδιάκοπη βροχή και στο Βραδέτο και στο Πάπιγκο Ζαγορίου έριξε μάλιστα μία πιθαμή χιόνι! Ακόμη από την έντονη βροχή, το χιόνι και τον κρύο αέρα 150 πρόβατα πέθαναν από το κρύο, καθώς οι βοσκοί είχαν προλάβει ήδη και τα είχαν κουρέψει για το Καλοκαίρι. Στο ημερολόγιο μάς δίνεται η πληροφορία πως όλος ο Ιούνιος ήταν βροχερός και κρύος σαν να ήταν Φθινόπωρο! 

Υπάρχει μια θεωρία πως όταν το Καλοκαίρι είναι πολύ βροχερό, αυτό σημαίνει πως θα ακολουθήσει μεγάλη καρποφορία μανιταριών το Φθινόπωρο. Αυτό, βέβαια, θα το εξακριβώσουμε λίαν συντόμως. 

Ας απολαύσουμε ακόμη για λίγες ημέρες αυτήν την αναγέννηση της φύσης και ας ομορφύνουμε τη ζωή μας με λίγη περιπέτεια στα κατάφυτα δάση της χώρας μας.