Γνωρίζετε πόσο μας ωφελεί το Hericium erinaceus, το γνωστό μας «Αρνάκι»;



Το Hericium erinaceus είναι ένα άγριο μανιτάρι που μοιάζει θα λέγαμε με γενειάδα ή και με χαίτη λιονταριού, γι’ αυτό άλλωστε οι Αγγλόφωνοι το αποκαλούν Lion mane. Σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα ονομάζεται «Αρνάκι» πιθανότατα λόγω της υφής και του χρώματος που παραπέμπει σε μαλλί αρνιού. Είναι ένα αυτοφυές μανιτάρι της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασία, που χρησιμοποιούταν στην πρακτική ιατρική της Κίνας και της Ιαπωνίας εδώ και αιώνες. 
Αυτό που κάνει το «Αρνάκι» πολύ ξεχωριστό, σε σχέση με άλλα μανιτάρια, είναι πως εκτός από τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, περιέχει επίσης κάποιες συγκεκριμένες ενώσεις, όπως οι ερικερίνες, οι ερινάχνες, οι ερυνακελακτόνες, οι ειδικές γλυκοπρωτεΐνες και οι πολυσακχαρίτες (R)
Το μανιτάρι αυτό το συναντούμε συχνά τους φθινοπωρινούς μήνες σε δάση φυλλοβόλων επάνω σε κορμούς δέντρων ή ακόμη και σε φρεσκοκομμένα δέντρα από τους υλοτόμους. Θεωρητικά είναι εύκολο να το αναγνωρίσει κάποιος λόγω της εμφάνισης, όμως εύκολα συγχέεται με άλλα μανιτάρια του γένους Hericium, τα οποία είναι επίσης εδώδιμα. Στη διεθνή βιβλιογραφία μπορεί κανείς να εντοπίσει πλήθος ερευνών για τα οφέλη αυτού του μανιταριού, όπως είναι η αντιβακτηριακή δράση του ενάντια στη σαλμονέλα, η συμβολή του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η αντιφλεγμονώδης δράση του, η ενίσχυση της επιταχυνόμενης επούλωσης τραυμάτων, η συμβολή του στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και στην προστασία του ήπατος. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν πως το Hericium erinaceus είναι το «έξυπνο μανιτάρι» της Μητέρας Φύσης, καθώς παρέχει υποστήριξη στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως στη μνήμη, στην προσοχή και στη δημιουργικότητα
Φημολογείται, μάλιστα, πως εδώ και αιώνες οι Βουδιστές μοναχοί κατανάλωναν τσάι που προερχόταν από το «Αρνάκι» πριν από το διαλογισμό. Σημαντική επίσης είναι η συμβολή του στην αναγέννηση των νεύρων. Ο γιατρός Hirokazu Kawagishi του Πανεπιστημίου Shizoka στην Ιαπωνία, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα γι’ αυτό το μανιτάρι, έχει ανακαλύψει ότι οι ενώσεις που περιέχει έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να διεγείρουν την παραγωγή της ανάπτυξης νεύρων (NGF), πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από άνοια, Parkinson και Alzheimer. Ακόμη φαίνεται πως η δράση του μανιταριού ωφελεί και τη διάθεσή μας συμβάλλοντας στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Πρόσφατες, μάλιστα, έρευνες έδειξαν πως το Hericium erinaceus μειώνει τη δράση της ακτινοβολίας, κάτι που φυσικά σημαίνει πως θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις επιπτώσεις από τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας. 
Δικαίως, λοιπόν, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο σπουδαία φαρμακευτικά μανιτάρια, καθώς η ευεργετική του δράση προσφέρει με τον πλέον φυσικό τρόπο καλύτερη ποιότητα στη ζωή μας.
ΦωτογραφίαLebrac