Η διατήρηση των άγριων μανιταριών στην κατάψυξη


Ένας συνηθισμένος τρόπος για να διατηρήσετε τα μανιτάρια που συλλέξατε στο δάσος για να μπορείτε άλλωστε να τα απολαμβάνετε κάθε εποχή του χρόνου είναι να τα καταψύξετε. Μάλιστα, ορισμένα είδη άγριων μανιταριών θεωρείται πως διατηρούνται πολύ καλύτερα στην κατάψυξη απ' ό, τι εάν αποξηρανθούν. 

Ασφαλώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διατηρήσει κάποιος τα άγρια μανιτάρια στην κατάψυξη, με τον πιο απλό το ζεμάτισμα των μανιταριών και τη συνακόλουθη αποθήκευσή τους σε μπολ μέσα στην κατάψυξη. 

Ποια είδη άγριων μανιταριών μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη;

Αγαπημένα άγρια μανιτάρια όπως οι Κανθαρέλλες, τα Αγαρικά, η Γριφίσκη η φυλλώδης, η Μαύρη Τρομπέτα, η Μακρολεπιότα η Ψηλή, οι Λακτάριοι, το Κοτόπουλο του δάσους, ο Κοπρίνος ο κομήτης αλλά και τα λιγότερα αγαπητά, όπως οι Σουίλοι και οι Ρουσούλες μπορούν να καταψυχθούν και να διατηρήσουν τη θεσπέσια γεύση τους για αρκετό χρονικό διάστημα.

Γενική Προετοιμασία

Πρώτα απ' όλα, επιλέξτε να καταψύξετε μόνο φρέσκα μανιτάρια, που δεν φέρουν σκούρες κηλίδες, δεν έχουν προσβληθεί από έντομα και ασφαλώς δεν είναι πολύ ώριμα ή έχουν δυσάρεστη οσμή. 

Καθαρίστε καλά τα μανιτάρια, απομακρύνετε με ένα πινέλο την όποια ακαθαρσία και πλύνετε τα μανιτάρια σε τρεχούμενο νερό. Έπειτα, εναποθέσετε τα μανιτάρια σε ένα παχύ στρώμα από απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αφήστε τα για λίγες ώρες ώστε να απορροφηθούν τα υγρά. 

Στη συνέχεια, τεμαχίστε τα μανιτάρια σε κομμάτια που το πάχος τους δεν θα υπερβαίνει το 1.5cm. Κάποια από τα μανιτάρια μπορούν να καταψυχθούν ωμά ενώ κάποια άλλα προτείνεται να προμαγειρευτούν πριν την κατάψυξη.

Μανιτάρια που μπορούν να καταψυχθούν ωμά

Μανιτάρια όπως τα Αγαρικά, οι Σουίλοι, η Γριφίσκη η φυλλώδης και το Κοτόπουλο του δάσους φέρεται να μπορούν να καταψυχθούν ωμά. Επειδή ασφαλώς δεν θα επιθυμούσατε να δημιουργηθεί μια άμορφη παγωμένη μάζα μέσα σε ένα μπολ στην κατάψυξη, που αυτό ασφαλώς θα δυσκόλευε τη χρήση των μανιταριών σε μελλοντικά μαγειρέματα, καλό είναι να απλώσετε τα τεμαχισμένα μανιτάρια πάνω σε μία λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψί ή σε έναν δίσκο

Φροντίστε ώστε τα τεμάχια να μην κολλάει το ένα στο άλλο και βάλτε το ταψί ή το δίσκο με τα μανιτάρια (χρησιμοποιήστε το σκεύος ανάλογα με το μέγεθος της κατάψυξής σας) στην κατάψυξη για δύο ώρες. Έπειτα, βγάλτε τα μανιτάρια από την κατάψυξη, διαμοιράστε τα σε ξεχωριστά μπολάκια ή σακουλάκια και ξαναβάλτε τα στην κατάψυξη. 

Μανιτάρια που συνιστάται μαγείρεμα πριν την κατάψυξη

Ένας άλλος τρόπος για να διατηρηθούν καλά τα άγρια μανιτάρια στην κατάψυξη είναι το προμαγείρεμά τους. Ένας απλός τρόπος για την προετοιμασία της Μακρολεπιότας της ψηλής για παράδειγμα, που συνηθίζεται μάλιστα σε πολλά χωριά της Ελλάδας, είναι ένα ζεμάτισμα και έπειτα η τοποθέτησή τους σε μπολ στην κατάψυξη. 

Βέβαια, υπάρχει και άλλος τρόπος για να προμαγειρευτούν τα μανιτάρια και στη συνέχεια να καταψυχθούν. Οι Κανθαρέλλες, η Μαύρη Τρομπέτα, η Μακρολεπιότα η Ψηλή, οι Λακτάριοι, ο Κοπρίνος ο κομήτης και το Κοτόπουλο του δάσους επίσης διατηρούνται καλύτερα σε κατάψυξη αφού πρώτα μαγειρευτούν ελαφρώς.

Σοτάρετε, λοιπόν, τα τεμαχισμένα μανιτάρια σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι ή βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Ανακατεύετε τα μανιτάρια στο τηγάνι ελαφρώς και μόλις απορροφηθούν όλα τα υγρά, σβήνετε την εστία. Αφήστε τα μανιτάρια να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για κάποια ώρα. Έπειτα, μοιράστε την ποσότητα των μανιταριών σε δοχεία ή σακουλάκια και βάλτε τα στην κατάψυξη. 

Ασφαλώς, μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να προετοιμαστεί και το Κοτόπουλο του δάσους που αναφέρθηκε προηγουμένως πως διατηρείται και ωμό στην κατάψυξη, αλλά και άλλα είδη μανιταριών, όπως οι Μορχέλες. 


Πηγές: