Το μέγεθος των σπόρων επηρεάζει το χρόνο ανάπτυξης των μανιταριών




Μια ομάδα ερευνητών από τη Νορβηγία μελετώντας τις συνθήκες ανάπτυξης των μανιταριών απέδειξε πως το μέγεθος των σπόρων σχετίζεται σημαντικά με το χρόνο  καρποφορίας των μανιταριών της φθινοπωρινής περιόδου.

Οι περισσότεροι βασιδιομύκητες παράγουν σε ετήσια βάση καρποσώματα που έχουν σύντομη διάρκεια ζωής, από το οποία όμως απελευθερώνονται δισεκατομμύρια μικροσκοπικά σπόρια, τα οποία διασκορπίζονται με τη βοήθεια του αέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Εκτός από τα μορφολογικά και οικολογικά χαρακτηριστικά και τους κλιματικούς παράγοντες φαίνεται από αυτή τη μελέτη πως ένας ακόμη παράγοντας καθορίζει το χρόνο που θα αρχίσει να αναπτύσσεται ένα φθινοπωρινό μανιτάρι: το μέγεθος των σπόρων. 

Οι αναλύσεις των ερευνητών κατέδειξαν πως τα είδη μανιταριών που αναπτύσσονται πιο νωρίς στη φθινοπωρινή σεζόν γενικά παράγουν μεγαλύτερα σπόρια σε σχέση με εκείνα που αναπτύσσονται πιο όψιμα. Μάλιστα, οι ερευνητές βρήκαν και μια ισχυρή σχέση του μεγέθους των σπόρων και του χρόνου καρποφορίας. Συγκεκριμένα, οι διπλάσιοι σε μέγεθος σπόροι αντιστοιχούσαν σε καρποφορία 3 ημερών νωρίτερα. Ακόμη, σε ξεχωριστές αναλύσεις παρατηρήθηκαν σημαντικές σχέσεις μεταξύ του μεγέθους των σπόρων και των κλιματικών παραγόντων.

Στην αρχή της φθινοπωρινής σεζόν οι υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες προκαλούν ταχύτερη ξήρανση των καρποσωμάτων και πιθανότατα οι σπόροι που απελευθερώνονται νωρίς στη σεζόν χάνουν γρήγορα την υγρασία. Αντίθετα, προς τα τέλη της φθινοπωρινής σεζόν μειώνεται ο κίνδυνος της ξήρανσης και ταυτόχρονα μειώνεται η μεταβολική δραστηριότητα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Επίσης, ο ενδεχόμενος παγετός ή το χιόνι μπορούν να βλάψουν τα καρποσώματα και ενδεχομένως να καταστείλουν την απελευθέρωση των σπόρων. 

Συνεπώς, οι ερευνητές από τη Νορβηγία εκτιμούν πως τα μανιτάρια που αναπτύσσονται πιο πρώιμα έχουν αναπτύξει χαρακτηριστικά που ευνοούν τη διατήρηση του νερού και σαφώς τα μεγαλύτερα σπόρια περιέχουν περισσότερο νερό, όπως και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. 

Μ’ αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, αναμένονται να αναπτυχθούν είδη με μεγάλα σπόρια, ενώ όταν αυξάνεται η βροχόπτωση, αναμένονται είδη με μικρότερα σπόρια. 

mushring