Νέο βιοκαύσιμο από μύκητες και ένα είδος θαλάσσιας άλγης



Πρόσφατη έρευνα μιας ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν των ΗΠΑ απέδειξε πως ο συνδυασμός του μύκητα Mortierella elongata και της άλγης Nannochloropsis oceanica οδηγεί στην παραγωγή ενός βιοκαυσίμου αρκετά ικανού να αντικαταστήσει το πετρέλαιο κίνησης και μπορεί να παραχθεί ακόμη και για μαζική κατανάλωση.

Ο μύκητας Mortierella elongata είναι ένας κοινός μύκητας που εντοπίζεται στο έδαφος. Μπορεί να αναπτυχθεί σε λύματα ή ακόμη και στα απορρίμματα των τροφών. Από την άλλη μεριά, το είδος της άλγης Nannochloropsis oceanica αναπτύσσεται στο θαλασσινό νερό. 

Το κοινό τους στοιχείο είναι πως και τα δύο αυτά γένη περιέχουν πολλά άλλα ελαιώδη στελέχη και ο συνδυασμός τους μάλιστα οδηγεί στο σχηματισμό μεγάλων μαζών που είναι ορατές με γυμνό μάτι. Αυτοί οι καινούργιοι οργανισμοί παράγουν περισσότερο λάδι από ό, τι εάν καλλιεργούνταν ο καθένας ξεχωριστά.

Έτσι, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να καλλιεργήσουν μαζί τον μύκητα και την άλγη με μία μέθοδο που ονομάζεται βιο-κροκίδωση. Η καλλιέργεια, λοιπόν, αυτού του φυσικού οργανισμού είναι γενικά χαμηλού κόστους, η συγκομιδή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και με απλά εργαλεία, και το πιο εντυπωσιακό είναι πως μπορεί να παραχθεί ικανοποιητική ποσότητα καυσίμου ακόμη και για μαζική παραγωγή. 

Η επιστημονική αυτή προσπάθεια, λοιπόν, είναι μια απάντηση με άμεσα και απτά αποτελέσματα σε όσους ακόμη επιμένουν στη χρήση των ορυκτών καυσίμων. 

Παρακολουθήστε και το ακόλουθο video