Πόσο εύκολο είναι να καλλιεργήσει κανείς Matsutake;




Τα μανιτάρια Tricholoma matsutake θεωρούνται από τα πιο ακριβά άγρια μανιτάρια στον κόσμο. Ανάλογα με την ποιότητα, την προέλευση και τη διαθεσιμότητα, η τιμή τους στην αγορά μπορεί να κυμανθεί από 100 μέχρι και 1.000 δολάρια. Εάν πάλι κάποιος επιθυμεί να εισαγάγει στη χοντρική πάνω από 50 κιλά από την alibaba.com, η τιμή τους κυμαίνεται από 30-60 δολάρια το κιλό. 

Αυτοφυή μανιτάρια matsutake μπορεί κανείς να συναντήσει σε πευκοδάση της Σκανδιναβίας, της Άπω Ανατολής και της Βόρειας Αμερικής. Δεδομένου του γεγονότος πως αυτά τα μανιτάρια είναι περιζήτητα λόγω του αρώματος και της ιδιαίτερης γεύσης τους, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ δελεαστικές και οι υψηλές τιμές πώλησης, ο καθένας μας θα σκεφτόταν ότι η καλλιέργεια matsutake αποτελεί μια σίγουρη επένδυση.

Πόσο εύκολο είναι όμως να καλλιεργηθούν τα matsutake;
Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση είναι πως μάλλον είναι εξαιρετικό δύσκολο να ασχοληθεί κανείς με την καλλιέργεια αυτού του είδους μανιταριών ή ακόμη και αδύνατο
Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός πως τα matsutake είναι συνδεδεμένα με το ριζικό σύστημα των δέντρων και είναι δύσκολο να αντληθούν στελέχη από το καρπόσωμα και να καλλιεργηθούν απλά σε ένα θερμοκήπιο. 

Για την καλλιέργεια του matsutake είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν τα δέντρα ενός πευκοδάσους με νέο μυκήλιο, όμως εμπόδιο στέκεται η αδυναμία να παραχθούν νέα στελέχη matsutake από ιστούς και σπόρια, ικανά να υποστηρίξουν μια νέα καλλιέργεια. 

Ωστόσο, στις χώρες της Άπω Ανατολής γίνονται εδώ και δεκαετίες έρευνες έτσι ώστε να ανακαλυφθεί εκείνη η τεχνική που θα εξασφαλίσει μακροχρόνια και επιτυχή καλλιέργεια των matsutake. 

Στην Κορέα, η έρευνα για την καλλιέργεια των Matsutake ξεκίνησε από το 1960, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για τις περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη αυτού του είδους των μανιταριών. Μάλιστα το 2007, το Mountain Environmental Research Institute, Gyeongsangbuk, στη Νότια Κορέα, κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τις μεθόδους τους για την παραγωγή matsutake mycorrhised seedlings πεύκων το 2007 (Parket al., 2007, δίπλωμα ευρεσιτεχνίας: US7269923). 

Μια απλή κινέζικη μέθοδος
Μια πιο πρόσφατη κινέζικη πατέντα για την καλλιέργεια των matsutake προάγει μια απλή μέθοδο καλλιέργειας, η οποία μιμείται τις συνθήκες που αναπτύσσονται τα άγρια μανιτάρια στο δάσος. Σ’ αυτήν τη μέθοδο φυτεύονται απευθείας κομμάτια matsutake μεγέθους 0,5-1cm μέσα σε σκαμμένους λάκκους βάθους 10-15cm, στις ρίζες των πεύκων. 

Η διαδικασία περίπου έχει ως εξής: Τα μανιτάρια πλένονται με μεταλλικό ή αποστειρωμένο νερό. Για τη δημιουργία υποστρώματος χρησιμοποιούνται κελύφη φιστικιών, αλεύρι καλαμποκιού και ρίζες από ένα γρασίδι που απαντά στην Ασία, το  lalang grass (Imperata cylindrica). 

Σε κάθε λάκκο τοποθετούνται 100-200γρ αποστειρωμένου υποστρώματος μαζί με 4-5 φέτες matsutake. Έπειτα, ο κάθε λάκκος καλύπτεται από αποστειρωμένα κελύφη φιστικιών. Η φύτευση μανιταριών γίνεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και βάσει της πατέντας υποτίθεται πως αρχίζουν να βγαίνουν μανιτάρια προς τα τέλη Μαρτίου. Αν μάλιστα κάποιος επιθυμεί να καλλιεργήσει μανιτάρια σε θερμοκήπιο, τότε πρέπει να φυτεύονται εντός του θερμοκηπίου μικρά πεύκα ύψους περίπου 1 μέτρου.

Τώρα, αν αυτή η απλή μέθοδος καλλιέργειας είναι επιτυχής, μόνο αυτοί το γνωρίζουν, που κατοχύρωσαν και την πατέντα (CN104838888A).

Το γεγονός πάντως είναι πως τα matsutake δεν μπορούν, προς το παρόν τουλάχιστον, να καλλιεργηθούν με επιτυχία, πόσο μάλλον στην Ελλάδα που δεν υπάρχουν αυτοφυή matsutake για να λάβει κανείς στελέχη και σπόρους.  

Πηγές: 

mushring