Η φαρμακευτική χρήση των άγριων μανιταριών στη Νιγηρία


Η γνώση και η χρήση των άγριων μανιταριών στην Αφρική ανάγεται στους προϊστορικούς χρόνους. Ήδη από την Παλαιολιθική Εποχή έχει αναφερθεί πως τα μέλη της φυλής Yoruba της Νιγηρίας χρησιμοποιούσαν παραισθησιογόνα μανιτάρια σε διάφορες μυστικιστικές τελετές.

Εκτός όμως από αυτή τη χρήση, οι Νιγηριανοί γνώριζαν τόσο τα εδώδιμα όσο και τα φαρμακευτικά μανιτάρια, οι γνώσεις των οποίων περνούσαν προφορικά από γενιά σε γενιά. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα στο πέρασμα των χρόνων να χαθούν πολύτιμες πληροφορίες και γενικά οι νεώτερες γενιές της Νιγηρίας να αγνοούν πλέον τις ιατρικές χρήσεις των μανιταριών. Ωστόσο, τις τελευταίες τρεις με τέσσερις δεκαετίες γίνεται συστηματική προσπάθεια, ώστε να καταγραφούν όλες αυτές οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των άγριων μανιταριών στην παραδοσιακή ιατρική στις διάφορες φυλές της Νιγηρίας.



Τα είδη των άγριων μανιταριών και η χρήση τους στην ιατρική 

Ασφαλώς, ο λαός της Νιγηρίας σε παλαιότερες εποχές, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, αναζητούσε ιάματα για να ανακουφίσει τον ανθρώπινο πόνο στον μεγάλο και ανεξάντλητο θησαυρό της φύσης. Έτσι, λοιπόν, ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούσαν στη Νιγηρία ήταν και τα αυτοφυή μανιτάρια, τα οποία ανάλογα με τη φυλή είχαν αντιστοιχηθεί ως γιατρικό σε διάφορες παθήσεις. 

Pleurotus tuberrigium: Στην παραδοσιακή ιατρική διάφορων φυλών της Νιγηρίας θεωρούταν πως ανακούφιζε από τον πονοκέφαλο, καταπολεμούσε το κρυολόγημα, έριχνε τον πυρετό και αντιμετώπιζε στομαχικούς πόνους και τη δυσκοιλιότητα. 
(https://weirdfictionreview.com/pleurotus-tuber-regium/)

Lentinus squarullosus: Θεωρούταν φάρμακο για την παρωτίτιδα αλλά και για τις καρδιακές παθήσεις. 

Termitomyces microcarpus: Το έδιναν σε ασθενείς για τη θεραπεία της γονόρροιας.
(https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2017-08-06_Termitomyces_microcarpus_(Berk._%26_Broome)_R._Heim_768425.jpg)

Calvatia cyathiformis: Φάρμακο για την αντιμετώπιση του λόξυγγα και της λευκόρροιας.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Calvatia_cyathiformis#/media/File:Calvatia_cyathiformis_3.JPG)

Ganoderma lucidum: Οι θεραπευτικές ιδιότητες του Γανοδέρματος ήταν γνωστές σε διάφορους αρχαίους λαούς. Έτσι και οι Νιγηριανοί χρησιμοποιούσαν το εκχύλισμα από το Ganoderma lucidum για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και της νεοπλασίας. 

Ganoderma resinaceum: Φάρμακο για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Ganoderma applanatum: Επίσης φάρμακο για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα, αλλά ακόμη θεωρούταν πως έριχνε την πίεση και πως είχε αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 



Schizophyllum commune: Γιατρικό για τους διαβητικούς και όσους ήθελαν να ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Volvariella volvaceae: Το χρησιμοποιούσαν ως αντιβιοτικό και κατά της νεοπλασίας. 
(https://en.wikipedia.org/wiki/Volvariella_volvacea#/media/File:StrawMushroom.jpg)

Auricularia auricular: Το χρησιμοποιούσαν για να προσφέρει ανακούφιση από τις αιμορροΐδες και ως φάρμακο της αιμόπτυσης.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Auricularia_auricula-judae#/media/File:Auricularia_auricula-judae_64485.JPG)

Daldinia concentrica: Ένα μανιτάρι με πολλαπλές χρήσεις στην ιατρική. Το χρησιμοποιούσαν ως γιατρικό για στομαχικούς πόνους, για την καταπολέμηση διάφορων δερματικών παθήσεων, για την καταπολέμηση του βήχα, αλλά και ως φάρμακο στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης για την πρόληψη της υπερβολικής ανάπτυξης του εμβρύου και για να διευκολυνθεί ο φυσιολογικός τοκετός. 
(https://en.wikipedia.org/wiki/Daldinia_concentrica#/media/File:Collection_of_cramp_balls.JPG)

Polyporus officinalis: Για τη θεραπεία της κήλης, του βήχα και της καταρροής. 

Ασφαλώς, η σύγχρονη επιστήμη είναι σε θέση σήμερα να εξακριβώσει και να επιβεβαιώσει αν όντως αυτά τα είδη των αυτοφυών μανιταριών της Νιγηρίας έχουν πράγματι τις θεραπευτικές ιδιότητες που τους έχουν αποδοθεί προφορικά στην παραδοσιακή ιατρική της Αφρικής εδώ και πολλούς αιώνες.