Ο μύκητας «Ζόμπι» που προσβάλλει τα τροπικά μυρμήγκια



Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ένα μανιτάρι να έχει φυτρώσει επάνω στο σώμα ενός μυρμηγκιού; Όσο εξωπραγματική κι αν φαντάζει αυτή η εικόνα, το βέβαιο είναι πως σε τροπικές χώρες όπως η Βραζιλία είναι δυνατόν να συναντήσετε μυρμήγκια μολυσμένα με τον μύκητα Ophiocordyceps unilateralis, ο οποίος καταλαμβάνει το σώμα των εντόμων και αναπτύσσεται επάνω σ’ αυτό!


Ποιος είναι ο μύκητας «ζόμπι»

Ο μύκητας Ophiocordyceps unilateralis είναι ένας παθογόνος μύκητας που προσβάλλει τα μυρμήγκια της φυλής Camponotini στα τροπικά δασικά οικοσυστήματα. Μετά την προσβολή του μυρμηγκιού από τον μύκητα, το μυρμήγκι εγκαταλείπει τη φωλιά του και σέρνεται στο έδαφος του δάσους, σε ένα περιβάλλον δηλαδή με κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία για την ανάπτυξη των μυκήτων. 

Μέσα σε ένα διάστημα από 4 έως 10 ημέρες, επάνω στο κεφάλι του μυρμηγκιού αναπτύσσεται ένα εμφανές καρπόσωμα, το οποίο διασπάται και απελευθερώνονται τα σπόρια του μύκητα. Καθώς το καρπόσωμα αναπτύσσεται στο σώμα του εντόμου, λειτουργεί παρασιτικά απορροφώντας όλα τα θρεπτικά συστατικά του εντόμου και καταλαμβάνει το νευρικό του σύστημα. Το μυρμήγκι πάλι έχοντας προσβληθεί από τον μύκητα «ζόμπι» αναρριχάται σε κάποιο δέντρο πάνω από τη φωλιά του προκειμένου να εξασφαλίσει την τροφή του. Έτσι, όμως διασκορπίζονται τα σπόρια του μύκητα, με αποτέλεσμα να προσβάλλονται και τα υπόλοιπα μυρμήγκια που βρίσκονται από κάτω στο έδαφος. 

Μετά την προσβολή από τον μύκητα «ζόμπι», επέρχεται ο αναμενόμενος θάνατος του μυρμηγκιού το πολύ μέσα σε δέκα ημέρες. 

Παρακολουθήστε και το ακόλουθο βίντεο: 





Πηγές:
en.wikipedia.org
theatlantic.com
pnas.org