Μανιτάρια που αναπτύσσονται στη Λέσβο το χειμώνα



Η Λέσβος, το πανέμορφο αυτό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό, αποτελεί και έναν σπουδαίο μανιταρότοπο. Ασφαλώς, η Λέσβος φημίζεται για τους ελαιώνες της και το θαυμάσιο σε διατροφική αξία ελαιόλαδό της, ωστόσο δεν είναι ευρέως γνωστό πως αυτό το πανέμορφο νησί είναι κατάφυτο από πεύκα, κέδρους, δρύς, λεύκες, κουμαριές καθώς και από άλλα δέντρα, τα οποία αποτελούν το ιδανικό οικοσύστημα για να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια.
Κάθε εποχή του χρόνου, ανάλογα ασφαλώς τις καιρικές συνθήκες, οι λάτρεις των μανιταριών μπορούν να ανακαλύψουν μανιτάρια στα δάση και στα λιβάδια του νησιού. Εξάλλου, στη Λέσβο υπάρχει ένας δραστήριος σύλλογος μανιταρόφιλων, με πλούσια δράση, εξορμήσεις για μανιτάρια και πολλές εκδηλώσεις, με σκοπό τη μετάδοση της μανιταροφιλίας και την ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου για το θαυμαστό κόσμο των μυκήτων.

Εάν οι συνθήκες είναι ιδανικές για ανάπτυξη μανιταριών, αυτή την εποχή μπορεί κανείς να συναντήσει μανιτάρια όπως: Lactarius deliciosus που φέρει και τις λαϊκές ονομασίες πευκίτης, τσαμίτης, κμαρίτης, κουτσνίτης. Ακόμη, είναι πιθανό να εντοπιστούν οι Αγκαθίτες, δηλαδή Pleurotus eryngii var.ferulae, οι Μαβίδες, δηλαδή Lepista nuda, κάποια Αγαρικά και οι Σφουγγαρίτες, δηλαδή Suillus bellinii.

Pleurotus eryngii var.ferulae

Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες ανάπτυξης άγριων μανιταριών του Mushring.com φαίνεται πως στα τέλη Ιανουαρίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν μανιτάρια στη Λέσβο.

Καλές εξορμήσεις

mushring