Η διατροφική αξία της Μορχέλας της εδώδιμης και η χρήση της στην παραδοσιακή ιατρική


Με τον ερχομό της άνοιξης, συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται και οι Μορχέλες, ανάλογα βέβαια με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τόπους. Από τις πρώτες Μορχέλες που μπορεί να συναντήσει κανείς σε αμμώδη εδάφη, σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων, σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, στις άκρες δασικών δρόμων αλλά και σε σημεία που λιμνάζουν νερά είναι η Morchella esculenta, κοινώς Μορχέλα η εδώδιμη. 

Η θρεπτική αξία της Μορχέλας της εδώδιμης

Η Μορχέλα η εδώδιμη είναι ένα άγριο μανιτάρι εξαιρετικά νόστιμο και θρεπτικό. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες, ιδιαίτερα της βιταμίνης Β και ίχνη βιταμινών A, C και D. Ακόμη, περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, νάτριο, φώσφορο, σελήνιο και κάλιο. Το σημαντικό είναι βέβαια πως, όπως τα περισσότερα μανιτάρια, έτσι και η Μορχέλα η εδώδιμη εμφανίζει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και σε λιπαρά. 

Συγκεκριμένα ένα καρπόσωμα μπορεί να περιέχει: 


Η θεραπευτική δύναμη

Έχει ανακαλυφθεί επίσης ότι η Μορχέλα η εδώδιμη δρα αποτελεσματικά και στη θεραπεία ασθενειών όπως στο κρύωμα, σε ενοχλήσεις στο στομάχι, σε κεφαλαλγίες και σε ηπατίτιδα Β. Μπορεί ακόμη να μειώσει την κόπωση και τα προβλήματα ύπνου καθώς και να ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερίνης και να βοηθά επίσης στη ρύθμιση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Φαίνεται ακόμη πως μπορεί να αποτελέσει και μια καλή εναλλακτική λύση για την αναιμία.

Έχει αποδειχτεί ακόμη σε μελέτες ότι το μυκήλιο της Μορχέλας της εδώδιμης έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να δρα κατά της σαλμονέλας, του σταφυλόκοκου, της λιστερίωσης, του εντεροβακτηρίου και του κολοβακτηριδίου Escherichia coli. 

Στην παραδοσιακή ιατρική

Στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Μαλαισίας η Μορχέλα η εδώδιμη χρησιμοποιούταν ως φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι παραδοσιακές κοινωνίες της Άπω Ανατολής χρησιμοποιούσαν τις Μορχέλες σε διάφορες μορφές για τη θεραπεία του υπερβολικού φλέγματος, για τη δυσπεψία, ως αντισηπτικό στις πληγές, ως καθαρτικό ακόμη και για τις καρδιακές παθήσεις.


Εδωδιμότητα 

Όπως άλλωστε δηλώνει ο επιθετικός προσδιορισμός esculenta, αυτή η Μορχέλα χαρακτηρίζεται ήδη από την αρχαιότητα ως εύγευστη, νόστιμη, συνεπώς και εδώδιμη. Όμως, πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα άγρια μανιτάρια, καθώς μπορεί να εμφανιστεί τοξικότητα ακόμη και από την κατανάλωση της Μορχέλας της εδώδιμης. 

Αυτό μπορεί να συμβεί είτε επειδή δεν έχει μαγειρευτεί αρκετά καλά είτε γιατί έχουν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα φρέσκα καρποσώματα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως εξορίζουμε τις Μορχέλες από τη διατροφή μας, γιατί ακόμη και από ένα κακομαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να πάθουμε δηλητηρίαση.

Καλό είναι, λοιπόν, να μαγειρεύουμε πολύ καλά τις Μορχέλες και να μην φαινόμαστε πολύ λαίμαργοι στην κατανάλωσή τους. Άλλωστε, λίγες μόνο Μορχέλες μπορούν να απογειώσουν τη γεύση του φαγητού μας. 

Καλή μανιταροσεζόν!





mushring