Προϊόντα τροφίμων με άγρια μανιτάρια περιέχουν όντως άγρια μανιτάρια;



Καθώς πλησιάζουν τα πρωτοβρόχια, όλοι οι μανιταρολάτρεις ανυπομονούν να αρχίσουν να βγαίνουν μανιτάρια σε δάση και λιβάδια, ώστε να γευτούν τους αγαπημένους καρπούς του δάσους. Βέβαια, η μανιταροσυλλογή δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε είναι εύκολο στον καθένα να ξεχυθεί στο δάσος και να αρχίσει να μαζεύει μανιτάρια. Δεδομένου του γεγονότος πως φύονται αμέτρητα τοξικά μανιτάρια που η κατανάλωσή τους οδηγεί σε σοβαρή δηλητηρίαση ή ακόμη και στο μοιραίο, καλό είναι να αποφεύγεται η συλλογή άγριων μανιταριών από εκείνους που δεν είναι έμπειροι συλλέκτες.

Ασφαλώς, για όσους λατρεύουν τα μανιτάρια αλλά δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις για τη συλλογή τους, ένας ασφαλής τρόπος είναι να τα προμηθευτούν από ένα κατάστημα όπου πωλούνται φρέσκα, αποξηραμένα μανιτάρια ή ακόμη και προϊόντα που περιέχουν άγρια μανιτάρια. Δυστυχώς, όμως, σε προϊόντα που αναγράφεται ότι εμπεριέχουν άγρια μανιτάρια, όπως σούπες ή σάλτσες, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος αν πράγματι εμπεριέχουν άγρια μανιτάρια.

Πρόσφατα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γιούτα (NHMU) σε προϊόντα της τοπικής αγοράς που αναγραφόταν στην ετικέτα τους ότι περιέχουν άγρια μανιτάρια, εντοπίστηκαν τρόφιμα που αντί για άγρια μανιτάρια εμπεριείχαν μανιτάρια καλλιέργειας, αλλά ακόμη και μερικά δηλητηριώδη είδη! 

Συγκεκριμένα, ερεύνησαν 16 τρόφιμα, όπως σάλτσες ζυμαρικών, αποξηραμένα μανιτάρια, μανιτάρια σε σκόνη, σούπες και ενισχυτικά γεύσης, εφαρμόζοντας τεχνικές ανάλυσης DNA για να εξακριβώσουν το είδος του μανιταριού που χρησιμοποιήθηκε ως συστατικό σ’ αυτά τα προϊόντα τροφίμων. Από τις αναλύσεις προέκυψε πως στα 16 τρόφιμα που ισχυρίζονταν ότι περιείχαν άγρια μανιτάρια είχαν χρησιμοποιηθεί 28 είδη μανιταριών, όχι απαραιτήτως άγριων, ανάμεσά τους μανιτάρια καλλιέργειας, όπως Shiitake, Portobello και Pleurotus ostreatus

Μόνο πέντε από τα προϊόντα είχαν πράγματι το περιεχόμενο που αναγραφόταν στην ετικέτα, ενώ σε μερικά εντοπίστηκαν είδη μανιταριών που ακόμη δεν έχουν καταγραφεί από την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Το τραγικό είναι πως σε ένα πακέτο με αποξηραμένα μανιτάρια που πωλούνταν στο διαδίκτυο εντοπίστηκε ακόμη και Θανατίτης (Death cap), ένα από τα πλέον δηλητηριώδη και επικίνδυνα μανιτάρια. 

Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας δεν θα πρέπει –σε καμία περίπτωση– να αποθαρρύνει το καταναλωτικό κοινό από την αγορά προϊόντων άγριων μανιταριών. Καλό όμως είναι να είμαστε προσεκτικοί στην αγορά μανιταροπροϊόντων, επιλέγοντας προϊόντα μόνο από αξιόπιστους προμηθευτές και εταιρείες που παρασκευάζουν προϊόντα πράγματι από άγρια μανιτάρια κατάλληλα προς βρώση.


(Πηγή:sciencedaily.com)

mushring