Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις τρούφες στην κεντρική και νότια Ευρώπη

 

Η μαύρη καλοκαιρινή τρούφα Tuber aestivum Vittad. αποτελεί σαφώς την γκουρμέ νοστιμιά που συνοδεύει τις γευστικές δημιουργίες των σεφ στα ακριβά εστιατόρια, αλλά ταυτόχρονα είναι εκείνο το είδος τρούφας που προτείνεται για καλλιέργεια καθώς είναι ανταγωνιστική και λιγότερο απαιτητική σχετικά με άλλα είδη τρούφας. Αν και η καλλιέργεια της τρούφας θεωρείται σχετικά εύκολη, η απειλή της κλιματικής αλλαγής διαμορφώνει και τα δεδομένα στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια της τρούφας, τόσο στην κεντρική όσο και στη νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Τσεχία για την καλλιέργεια της τρούφας, προκύπτει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η καλλιέργεια τρούφας στην κεντρική Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι Τσέχοι ερευνητές, μελετώντας τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, έλαβαν υπόψη τις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες, οι οποίες βρέθηκαν ότι είναι κατάλληλες για την ευδοκίμηση της τρούφας Tuber aestivum Vittad. και Tuber melanosporum Vittad., και βάσει αυτών ανέπτυξαν ένα μοντέλο υπολογισμού των δυνητικά κατάλληλων περιοχών για την καλλιέργεια τρούφας. Τροφοδοτώντας αυτό το μοντέλο με τις παρούσες κλιματικές συνθήκες αλλά και με τις προβλεπόμενες για την περίοδο 2041-2060, εκτίμησαν κατά πόσο η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη συνολική έκταση των περιοχών, οι οποίες παρουσιάζουν καταλληλότητα για την καλλιέργεια τρούφας.

Επί του παρόντος, τα εδάφη και το κλίμα της Τσεχίας θεωρούνται κατάλληλα για την καλλιέργειας της καλοκαιρινής μαύρης τρούφας (Tuber aestivum Vittad.), ενώ δεν είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα για την καλλιέργεια της μαύρης τρούφας Tuber melanosporum Vittad., που ευδοκιμεί τον χειμώνα. Αν όμως  επαληθευτούν οι προβλέψεις για την άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι το 2050, αυτό σημαίνει πως τα εδάφη της Τσεχίας και γενικά της κεντρικής Ευρώπης θα προσφέρονται και για καλλιέργεια της Tuber melanosporum Vittad.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι οι ζώνες καλλιέργειας και ανάπτυξης της Tuber melanosporum Vittad., που ευδοκιμεί στη ζώνη της μεσογείου, μετατοπίζονται βορειότερα. 

Εφόσον, λοιπόν, η υπερθέρμανση του πλανήτη δημιουργεί τις συνθήκες για τη «μετανάστευση» ειδών τρούφας και μανιταριών βορειότερα, πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο στις καλλιέργειες στη νότια Ευρώπη που ήδη υποφέρει από καύσωνες και ξηρασία;  

Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε προγενέστερα (A risk assessment of Europe's black truffle sector under predicted climate change) υποστηρίζεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και της ξηρασίας στις χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία) θα οδηγήσει και σε πιθανή κατάρρευση μέρους της παραγωγής τρούφας στη νότια Ευρώπη έως τα τέλη του αιώνα.

Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι μια ορατή απειλή για τον πλανήτη μας και όσο περισσότερο διαταράσσουμε το κλίμα, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για την κοινωνία και το περιβάλλον μας, η γενιά μας καλείται να δράσει ώστε η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. 

Δείτε και την 8ήμερη πρόγνωση για ευδοκίμηση μανιταριών στο Mushring.com

Πηγές: 

https://www.nature.com/articles/s41598-020-76177-0

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969718346096#!




mushring