Αν και τη φετινή χρονιά οι χαμηλές θερμοκρασίες του Απριλίου απογοήτευσαν τους λάτρεις των μανιταριών, τουλάχιστον ο Μάιος και ο Ιούνιος αντάμειψαν όσους έψαξαν στα δρυοδάση για βωλίτες και κανθαρέλλες.
Boletus reticulatus |
Cantharellus pallens |
Russula virescens |
Lactifluus piperatus |
Lactifluus volemus |
Το 1796 και το 1797, ο Persoon περιέγραψε τα γένη Russula και Lactarius ως διακριτά γένη αγαρικοειδών μυκήτων, που διαφέρουν κυρίως από άλλα γένη λόγω της εύθραυστης σάρκας τους. Τα είδη Russula έχουν σπορόκαρπα με εντυπωσιακά χρωματιστά καπάκια και τα είδη Lactarius εκκρίνουν ένα διάλυμα που μοιάζει με γάλα (λάτεξ). Λόγω των εντυπωσιακών μορφολογικών χαρακτηριστικών τους, οι Lactarius και Russula ταξινομήθηκαν αργότερα με τη δική τους σειρά, Russulales, στους Agaricomycetes με ανοιχτόχρωμα σπόρια (Kreisel 1969, Oberwinkler 1977).
Βέβαια, στη σειρά Russulales εκτός από Russula και Lactarius, περιλαμβάνονταν επίσης: Artomyces, Heterobasidion, Echinodontium, Hericium, Gloeocystidiellum, Gloeocystidiellum, Boidiothelenia, Boidinielle, κάτι που αναθεωρήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και πλέον οι Russula, Lactarius και μερικά πλευροτοειδή και απομονωμένα γένη σχηματίζουν μια διακριτή ομάδα, τη Russulaceae.
Στους Λακτάριους περιλαμβάνονται περίπου 450 είδη παγκοσμίως, ενώ μια μικρότερη ομάδα μανιταριών που εκκρίνουν γάλα, 200 περίπου, ονομάζονται Lactifluus.
Ο Πιπερίτης (Lactifluus piperatus) λόγω της καυτερής γεύσης του δεν αποτελεί αγαπημένο μεζέ και συνήθως δεν το συλλέγουμε. Σε άλλες χώρες όμως είναι αρκετά δημοφιλής (στην Ανατολική Ευρώπη), ειδικά αν δεν βρουν κάποιο άλλο μανιτάρι. Σχετικά τώρα με τον Lactifluus volemus, ο Forager Chef γράφει πως ο volemus είναι ένα από καλύτερα μανιτάρια της οικογένειας Lactifluus που δοκίμασε… Και αν αναρωτιέστε πώς το μαγείρεψε, δείτε τη συνταγή: Lactifluus Volemus με καπνιστή πάπρικα, σκόρδο, μαϊντανό και γαρίδες.
Δείτε και την 8ήμερη πρόγνωση για ευδοκίμηση μανιταριών στο Mushring.com
Πηγή πληροφοριών: A short story of nearly everything in Lactifluus (Russulaceae)