Η καλλιέργεια Pleurotus nebrodensis ως λύση για τη διάσωσή του

 


Οι λάτρεις των άγριων μανιταριών γνωρίζουν και πόσο νόστιμα είναι τα μανιτάρια και πόσο ωφελούν την υγεία του ανθρώπου. Οι περισσότεροι από εμάς που ξεχυνόμαστε σε δάση και λιβάδια για εύρεση άγριων μανιταριών, συνήθως συλλέγουμε και καταναλώνουμε τα είδη που ευδοκιμούν στον τόπο μας και ασφαλώς τα γνωρίζουμε πολύ καλά. Συνεπώς, όσοι δεν κατάγονται από την Πελοπόννησο ή δεν έχουν εξορμήσει ποτέ στην Πελοπόννησο για μανιτάρια, ίσως τους είναι παντελώς άγνωστο το μανιτάρι Pleurotus nebrodensis.

Το Pleurotus nebrodensis συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βρώσιμα μανιτάρια που ευδοκιμούν στην Ελλάδα και την Ιταλία μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Για πρώτη φορά το περιέγραψε ο μυκητολόγος Giuseppe Inzenga, ο οποίος μάλιστα το χαρακτήρισε ως το πιο νόστιμο μανιτάρι που αναπτύσσεται στη Σικελία. 

Ό,τι όμως είναι πολύ αγαπητό, αναζητείται και κυνηγιέται με πάθος! Έτσι, αυτό το είδος μανιταριού είναι σπάνιο στην χώρα μας και εξαιρετικά δυσεύρετο πια και στη Σικελία. 

Οι Σικελοί, ιδιαιτέρως στις περιοχές που γειτνιάζουν με την οροσειρά Madonie, αναζητούσαν για αιώνες κάθε άνοιξη το αγαπημένο τους μανιτάρι. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια λόγω της υψηλής εμπορικής του αξίας, της εντατικής συλλογής από επαγγελματίες συλλέκτες, της διάβρωσης του εδάφους και αλλαγής στην περίοδο των βροχοπτώσεων παρατηρήθηκε από επιτόπιες έρευνες σε Ελλάδα και Ιταλία ότι έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των καρποσωμάτων την περίοδο της καρποφορίας. 

Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί το Pleurotus nebrodensis στην κόκκινη λίστα της IUCN με τα απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη. 

Θεραπευτική αξία

Σήμερα, η ιατρική επιστήμη αναγνωρίζει τη θεραπευτική αξία πολλών μανιταριών. Στην Ευρώπη, ευδοκιμούν περισσότερα από 15.000 είδη μανιταριών και κάποια από αυτά είναι εξαιρετικά πολύτιμα για θεραπευτικούς σκοπούς. Ειδικά για το Pleurotus nebrodensis, έχει αποδειχτεί εργαστηριακά ότι το εκχύλισμά του έχει την ικανότητα να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Αν, λοιπόν, αυτό μπορεί κάποια στιγμή να εφαρμοστεί σε θεραπείες, σίγουρα θα είναι σωτήριο για την ανθρωπότητα. 

Αφού, μάλιστα, οι Ιταλοί επιστήμονες κατάφεραν εργαστηριακά να αναπτύξουν Pleurotus nebrodensis διατηρώντας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των άγριων μανιταριών, τότε μάλλον είμαστε σε καλό δρόμο, ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε μαζικά αυτά τα θρεπτικά και νόστιμα μανιτάρια. 


Πηγή: 

Fortunato Cirlincione, Maria Letizia Gargano, Giuseppe Venturella  and Giulia Mirabile.

Conservation Strategies of the Culinary-Medicinal Mushroom Pleurotus nebrodensis (Basidiomycota, Fungi).

Presented at the 2nd International Electronic Conference on Diversity (IECD 2022)—New Insights into the Biodiversity of Plants, Animals and Microbes, 15–31 March 2022; Available online: https://sciforum.net/event/IECD2022.

Φωτογραφία 


mushring