Το μανιτάρι της χρονιάς για το 2023: Pulchroboletus roseoalbidus

 


Η χρονιά που έφυγε θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη πολλών μανιταρόφιλων ως μια καλή χρονιά με πλούσιες καρποφορίες. Καθώς η άνοιξη και οι αρχές του καλοκαιριού του 2023 συνοδεύτηκαν από έντονες βροχοπτώσεις και συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη των μανιταριών, όσοι αναζήτησαν μανιτάρια, είχαν την ευκαιρία να γεμίσουν άνετα τα καλάθια τους και να γευτούν τους αγαπημένους τους καρπούς. Βέβαια, και οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις και ο ήπιος χειμώνας, βοήθησαν επίσης να αναπτυχθούν μανιτάρια και να μην μείνει κανείς παραπονεμένος. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε πως για τα μανιτάρια –και μόνο γι’ αυτό και για τίποτα άλλο– το 2023 ήταν μια υπέροχη χρονιά.

Ασφαλώς, σε μια καλή χρονιά για τα μανιτάρια, είχαμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε στα δάση και τα λιβάδια πολλά και διαφορετικά είδη αυτοφυών μανιταριών, όμως αυτό που εμείς ξεχωρίσαμε ως το top εύρημα του 2023 είναι αδιαμφισβήτητα το Pulchroboletus roseoalbidus.

Και γιατί επιλέξαμε το Pulchroboletus roseoalbidus;

Η ιστορία έχει ως εξής: τα τελευταία 4-5 χρόνια, μετά από τις πρώτες βροχές στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του Σεπτέμβρη, ελέγχαμε συγκεκριμένη περιοχή του Μιτσικελίου για να δούμε πότε θα έβγαιναν τα Καισαρικά. Σχεδόν πάντα, από τις αρχές έως τα μέσα Σεπτέμβρη, πριν ακόμη βγουν τα Καισαρικά, εντοπίζαμε κάτω από μία μικρούλα δρυ (Quercus) κάποια μανιτάρια σε πολύ ώριμο στάδιο –σχεδόν σάπια– τα οποία ήταν αδύνατο να ταυτοποιηθούν. Έμοιαζαν κάπως με Βωλίτες, αλλά Βωλίτες δεν ήταν...

Έτσι και φέτος, το Σάββατο στις 16 Σεπτεμβρίου 2023, αφού ήπιαμε τον μεσημεριανό καφέ στο αγαπημένο μας στέκι, το Γυαλί Καφενέ, πεταχτήκαμε μια στιγμή απέναντι στο Μιτσικέλι να ελέγξουμε αν βγήκε κανένα Καισαρικό, απλά για να συνοδεύσουμε με σπέσιαλ μεζεδάκι την απογευματινή μπύρα μας.  

Στη συνήθη βόλτα που κάνουμε αναζητώντας Καισαρικά, το μάτι μου έπεσε αμέσως σε κάποια μανιτάρια που διακρίνονταν κάτω από τη συγκεκριμένη μικρούλα δρυ. Προς μεγάλη μου έκπληξη, τα μανιτάρια που εντόπιζα κάθε χρόνο σχεδόν σάπια, αυτή τη φορά τα πρόλαβα νεαρά και επιτέλους κατόρθωσα να τα ταυτοποιήσω: Pulchroboletus roseoalbidus.




Pulchroboletus roseoalbidus, 16 Σεπτεμβρίου 2023, Μιτσικέλι, Ιωάννινα
 
Μπορεί εκείνο το απόγευμα να μην συνόδευσα την μπύρα μου με σπέσιαλ μεζεδάκι, καθώς το πέρασα μελετώντας τη βιβλιογραφία για να ταυτοποιήσω τα μανιτάρια που βρήκαμε, όμως σίγουρα το Pulchroboletus roseoalbidus κατατάχθηκε στο αρχείο μου ως το μανιτάρι της χρονιάς, και λόγω της σπανιότητάς του και λόγω της ομορφιάς του. 

First records of Exsudoporus permagnificus and Pulchroboletus roseoalbidus (Boletales) in association with non-native Fagaceae, with taxonomic remarks

Alessioporus and Pulchroboletus (Boletaceae, Boletineae), two novel genera for Xerocomus ichnusanus and X. roseoalbidus from the European Mediterranean basin: molecular and morphological evidence




mushring