H Ελληνική αγορά μανιταριών




Τα άγρια μανιτάρια είναι σαφώς από τις πιο νόστιμες και υγιεινές τροφές που παρέχει απλόχερα η φύση στον άνθρωπο. Επειδή όμως η συλλογή των μανιταριών στο δάσος αποτελεί μια εποχική δραστηριότητα και δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκουμε τα μανιτάρια που μας αρέσουν και ωφελούν σε μεγάλο βαθμό τον ανθρώπινο οργανισμό, ευτυχώς για όλους εμάς τους λάτρεις αυτής της ευλογημένης τροφής υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα αρκετά σημεία πώλησης φρέσκων αλλά και αποξηραμένων μανιταριών που μπορούν εύκολα, άμεσα και γρήγορα να φτάσουν στο πιάτο μας. Αν ανατρέξει κανείς στο διαδίκτυο, μπορεί να ανακαλύψει ότι μανιτάρια στην Ελλάδα μπορούν να φτάσουν από κάθε μεριά του κόσμου και σε κάθε μορφή, εμείς όμως θα αναφερθούμε σ’ αυτό το άρθρο μόνο σε επιχειρήσεις που προμηθεύουν την αγορά με προϊόντα που προέρχονται από τα ελληνικά δάση ή που παράγονται στην Ελλάδα. 
Μια εταιρεία που μπορεί να προμηθεύσει φρέσκα μανιτάρια δικής της παραγωγής, αλλά και άγρια μανιτάρια αποξηραμένα είναι η εταιρεία Δίρφυς στην Εύβοια. Από τα μανιτάρια της δικής της παραγωγής αξίζει φυσικά να δοκιμάσετε φρέσκια Λεντινούλα, τα γνωστά Shiitake, τα οποία εκτός της εξαιρετικής τους γεύσης θεωρούνται και ως υπερτροφή.
Σε αποξηραμένη μορφή διατίθενται άγρια μανιτάρια που έχουν συλλεχθεί από τα ελληνικά δάση, όπως Βωλίτες, Κανθαρέλες, Μορχέλες και Μαύρες τρομπέτες. Ακόμη στη σελίδα τους μπορείτε να βρείτε και μια σειρά από ζυμαρικά με μανιτάρια, Μαύρη τρούφα σε λάδι, ελαιόλαδο με άρωμα λευκής τρούφας κ.ά. Μάλιστα για ηλεκτρονικές αγορές  άνω των 50€ είναι δωρεάν τα έξοδα αποστολής. 
Στη Βόρεια Ελλάδα, στα Γρεβενά στην οδό 28ης Οκτωβρίου & Πλατεία Ωρολογίου, στο κατάστημα «Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών» θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων που βασίζονται στα μανιτάρια: άγρια μανιτάρια σε λάδι και ξύδι, πατέ βωλίτη, φίνες βελουτέ σούπες με μανιτάρια, μανιταροπίλαφο, ζυμαρικά με μανιτάρια, μέλι με τρούφα, ακόμη και γλυκό του κουταλιού με μανιτάρια. Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα τους στο Fb
Βέβαια, γλυκά, σοκολάτες και λικέρ με μανιτάρια μπορείτε να βρείτε στο Πωλητήριο αλλά και στην ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Στο Πωλητήριο του Μουσείου διατίθενται άγρια μανιτάρια σε λάδι, αφυδατωμένα μανιτάρια, όπως βωλίτες, αμανίτης καισαρικός, αγαρικά κ.ά. Επίσης, διατίθενται ζυμαρικά και σούπες με μανιτάρια. Αν μάλιστα κάποιος δεν συνηθίζει τις ηλεκτρονικές αγορές, μπορεί κάλλιστα να προμηθευτεί όλα αυτά τα θαυμαστά προϊόντα σε ένα από τα πολλά σημεία πώλησης με τα οποία συνεργάζεται το Μουσείο Μανιταριών και προμηθεύει με τα προϊόντα του. 
Τέλος, για όσους έχουν εκλεπτυσμένο γούστο και επιθυμούν να γευτούν μοναδικές σπεσιαλιτέ ή να προσφέρουν gourmet πιάτα στο εστιατόριό τους, η εταιρεία Fungi Hellas διαθέτει τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά άγρια φρέσκα μανιτάρια και τρούφες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επιλεγμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται με τρούφες το πολύ μέσα σε 48 ώρες. 
Ακόμη, λοιπόν, και αν δεν έχουμε την ευκαιρία να ξεχυθούμε στα δάση για να συλλέξουμε άγρια μανιτάρια, υπάρχουν αυτές οι εταιρείες που φροντίζουν να μας παρέχουν με τόσο νόστιμα προϊόντα, και μάλιστα όποια στιγμή το επιθυμήσουμε!