Η σούπα των Βίκινγκς: Γογγύλια με μανιτάρια



Οι Βίκινγκς λάτρευαν τα άγρια μανιτάρια και μια σωζόμενη μέχρι σήμερα συνταγή σούπας με γογγύλια και άγρια μανιτάρια αποδεικνύει πως τα είχαν συμπεριλάβει στις διατροφικές τους συνήθειες. 

Το γογγύλι αποτέλεσε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους βασικό τρόφιμο της ευρωπαϊκής διατροφής και είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο και χαλκό. Ο συνδυασμός μάλιστα με μανιτάρια δημιουργεί σίγουρα ένα γεύμα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι πολλών παθήσεων. 
Υλικά
2-3 αποξηραμένα μανιτάρια Agaricus bisporus ή Boletus edulis 
4 μέτρια γογγύλια
1 μεγάλο κρεμμύδι 
λίγο λάδι 
100γρ. βούτυρο
 1 φύλλο δάφνης
 λίγο αλάτι 
2 κουταλιές της σούπας μέλι
 ¾ της κούπας πλήρες γάλα 
500ml ζουμί από μανιτάρια 
4 κουταλιές της σούπας σκόνη λαχανικών ή έναν κύβο λαχανικών.
Εκτέλεση: Τοποθετήστε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ με νερό για αρκετή ώρα μέχρι αυτά να ενυδατωθούν πλήρως. Όταν τα μανιτάρια έχουν φουσκώσει αρκετά, βγάλτε τα από το μπολ και ψιλοκόψτε τα. Μην πετάξετε το νερό! Θα χρησιμοποιηθούν 500ml για τη σούπα.
Στη συνέχεια, ξεφλουδίστε τα γογγύλια και κόψτε τα σε κομμάτια, καθαρίστε το κρεμμύδι και κόψτε το σε μεγάλα κομμάτια. Έπειτα, ζεστάνετε σε μία κατσαρόλα τη μισή ποσότητα από το βούτυρο μαζί με το λάδι σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια προσθέστε τα γογγύλια, το κρεμμύδι, τη δάφνη και το αλάτι. Αφήνετε να μαγειρευτούν για 5-10 λεπτά, έως ότου δείτε τα γογγύλια να αποκτούν μια διάφανη απόχρωση. 
Προσθέστε τότε το μέλι, ανακατέψτε όλο το μείγμα για 1 λεπτό περίπου. Αφού περάσει και το 1 λεπτό, προσθέστε το γάλα, το ζουμί από τα μανιτάρια, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη σούπα να βράσει περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα γογγύλια. 
Σε ένα τηγάνι σοτάρετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο και όταν πια δείτε να είναι έτοιμα, προσθέστε τα στην κατσαρόλα με τη σούπα. Αφαιρέστε το φύλλο της δάφνης από τη σούπα και λιώστε όλα τα υλικά με ένα μπλέντερ. Απολαύστε τη σούπα ζεστή!
 Σίγουρα, οι Βίκινγκς δεν είχαν φυσικά μπλέντερ για να φτιάχνουν βελουτέ σούπες, οπότε ή την κατανάλωναν έτσι όπως είχε βράσει ή απλώς θα πίεζαν τα υλικά μέχρι αυτά να πολτοποιηθούν.