Αυθεντική βλάχικη συνταγή για πλιγούρι με άγρια μανιτάρια


Το πλιγούρι σε παλιότερες εποχές κατείχε κεντρικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων της υπαίθρου. Σήμερα, έχει ξαναμπεί στις κουζίνες εκείνων που φροντίζουν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και ασφαλώς ο συνδυασμός του με τα άγρια μανιτάρια προσφέρει ένα πλήρες και σούπερ υγιεινό γεύμα για μικρούς και μεγάλους.

Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, μια συνταγή με πλιγούρι και άγρια μανιτάρια στα Βλάχικα, έτσι όπως μας την περιέγραψαν οι αγαπητές μας φίλες από το Μαλακάσι Τρικάλων, η κυρία Δήμητρα και η κυρία Χάιδω. 

Βιάκλι συνταγή μπλιγούρ’ κου μπουρέτς


Βιμπαγκάμ’:

250γρ. άγρο μπουρέτς, μπολέτους ή αγαρίκους.
300γρ. μπλιγούρ’.
Ουν κιτσιέλ άιλιου.
Ουν κρομμύδα.
Ουν πιπεριά τσ’ άρντι.
Λάδι. 
Σάρι.
Πιπέρου.

Αφού τσιγραψίμ’ μπουρέτς θιάμα, κουθάμ’ λάδι του τηγάνι, αρκάμ άιλιου κου κρομμύδα. Αρκάμ θιάμα σάρι σ’ θιάμα πιπέρου. Αστεπτάμ σε σαντούνα άπα π’ούνε σισιαρουσάκ. Νασιαρουσάσκου μπουρέτς αστιντζέμ’ φόκλου.


Του ουν τέντζερι τσιγραψίμ’ κρομμύδα, πιπεριάουα, κου θιάμα λάδι ίτσι σι τσιγραψιάσκα μπακάμ ντουάου λίνγκουρ ντε σουπ σάλτς ή ντομάτ’ φρέσκ. Από, μπαγκάμ 200ml άπ σουχερμπέμ μπαγκάμ του τέντζερι σ’ μπλιγούρλου. Μπαγκάμ σάρι, πιπέρου.


Χιρμπέμ στ’ πουτσούν φόκου, τασνού σ’ αλικιάσκ’ μιντίμ συνέχεια. Αφού χιάρσι μπλιγούρλου αρκάμ σ’ μπουρέζλι μιντίμ τασισμιντιάσκ τούτι.


Κ’ ντβισιασκάμπ άμα βρεμ μπαγκάμ σ’ κάσου.