Τα μανιτάρια βασική πηγή λιπαρών οξέων


Τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία καθώς είναι ωφέλιμα για την καρδιά και το κυκλοφορικό. Επειδή όμως τα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής. Τα απαραίτητα, λοιπόν, λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λίπη που εντοπίζονται σε μερικά φυτά, όπως στο ηλιοτρόπιο, την ελιά, το λιναρόσπορο και στα ψάρια

Εκτός όμως από τις συνηθισμένες τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα, έρευνα ομάδας επιστημόνων από το «Federal University of Minas Gerais» της Βραζιλίας έδειξε πως και τα μανιτάρια είναι τροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα.

Και μπορεί ασφαλώς τα μανιτάρια ως τροφή να εμφανίζουν χαμηλές συγκεντρώσεις λιπιδίων, ωστόσο περιέχουν λιπαρά οξέα, όπως λινελαϊκό οξύ (LA), ελαϊκό οξύ και λινολενικό οξύ. Μάλιστα, σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης, τα μανιτάρια εμφανίζουν το πλεονέκτημα πως διαθέτουν υψηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA), τα οποία είναι σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία γιατί εμπλέκονται στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών και επίσης προμηθεύουν «πρώτη ύλη» για την παραγωγή προσταγλανδινών.

Ασφαλώς, το ποσοστό αυτών των λιπαρών οξέων ποικίλει σε μεγάλο βαθμό από μανιτάρι σε μανιτάρι. Έτσι, σε 100γρ. λιπαρών οξέων συνολικά, οι τιμές μπορεί να κυμαίνονται: το λινελαϊκό οξύ από 0.0-81.1%, το ελαϊκό οξύ μεταξύ 1.0 και 60.3% και το λινολενικό οξύ από 0.0-28.8%.

Γενικότερα, οι ερευνητές αναφέρουν πως οι συγκεντρώσεις λιπαρών οξέων στα άγρια μανιτάρια ποικίλουν ανάλογα με το είδος του μανιταριού και την ήπειρο ευδοκίμησης, πιθανότατα λόγω των κλιματικών ιδιαιτεροτήτων της εκάστοτε περιοχής. 

Ωστόσο, συγκρίνοντας μεμονωμένα διαφορετικά είδη του ίδιου μανιταριού (Agaricus bisporus, Pleurotus ostreatus και Boletus edulis) από διαφορετικές ηπείρους, παρατηρείται επίσης συχνά παρόμοιο προφίλ λιπαρών οξέων. 

Έτσι, λοιπόν, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική προέλευση των μανιταριών, τόσο η μεγάλη ποικιλία των βρώσιμων μανιταριών που φύονται παγκοσμίως όσο και η σταθερή παραγωγή λιπαρών οξέων καθιστούν τα μανιτάρια μια από τις πιο βασικές και υγιεινές τροφές. 





mushring