Wolfiporia cocos με άρωμα… άγριας φράουλας

 


Ο μύκητας Wolfiporia cocos (ή Wolfiporia extensa) ανήκει στην οικογένεια Polyporaceae και χρησιμοποιείται ευρέως ως φυτικό φάρμακο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Το ενδιαφέρον είναι πως ο μύκητας αυτός μπορεί να καλλιεργηθεί και να αποτελέσει τη βάση για την παραγωγή αρώματος άγριας φράουλας και να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα.

Στα τέλη της άνοιξης και στην αρχή του καλοκαιριού –τουλάχιστον για περιοχές της βόρειας Ελλάδας– κοντά σε ρεματιές αναδύεται ένα υπέροχο και δυνατό άρωμα που μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας: το άρωμα από τις άγριες φράουλες ή αλλιώς χαμοκέρασα. 

Το μικρό μέγεθος και το θεσπέσιο άρωμά τους αναμφίβολα τις κάνει περιζήτητες, και θεωρούνται από όσους τις έχουν γευτεί πολύ ανώτερες σε γεύση σε σύγκριση με τις φράουλες καλλιέργειας. Επειδή, λοιπόν, οι άγριες φράουλες είναι δυσεύρετες και ασφαλώς σε περιορισμένες ποσότητες, μια ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ σκέφτηκε να αξιοποιήσει τον μύκητα Wolfiporia cocos για την παραγωγή αρώματος άγριας φράουλας. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Holger Zorn και η ερευνητική του ομάδα αποπειράθηκαν να καλλιεργήσουν το Wolfiporia cocos σε στέμφυλα μαύρης σταφίδας, ρυθμίζοντας τις συνθήκες έτσι ώστε να παράγεται με φυσικό τρόπο ένα άρωμα παρόμοιο με το άρωμα της άγριας φράουλας, κάτι που ασφαλώς έχει μεγάλη ζήτηση στη βιομηχανία τροφίμων.

Καλλιεργώντας, λοιπόν, το W. cocos σε υπολείμματα σταφίδας, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει έναν βιώσιμο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο για να παράγουν ένα άρωμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί βιομηχανικά ως φυσικό αρωματικό. Εμείς, στην Ελλάδα, μαύρες σταφίδες έχουμε, Wolfiporia cocos θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε; 

Δείτε και την 8ήμερη πρόγνωση για ευδοκίμηση μανιταριών στο Mushring.com

Πηγές: sciencedaily.com

https://www.researchgate.net/figure/The-morphological-characteristics-of-Wolfiporia-cocos-A-The-depicted-wild-W-cocos_fig1_355199773



mushring