Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η σούπα των Βίκινγκς: Γογγύλια με μανιτάρια




Οι Βίκινγκς λάτρευαν τα άγρια μανιτάρια και μια σωζόμενη μέχρι σήμερα συνταγή σούπας με γογγύλια και άγρια μανιτάρια αποδεικνύει πως τα είχαν συμπεριλάβει στις διατροφικές τους συνήθειες. 
Το γογγύλι αποτέλεσε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους βασικό τρόφιμο της ευρωπαϊκής διατροφής και είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο και χαλκό. Ο συνδυασμός μάλιστα με μανιτάρια δημιουργεί σίγουρα ένα γεύμα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι πολλών παθήσεων. 
Υλικά
2-3 αποξηραμένα μανιτάρια Agaricus bisporus ή Boletus edulis 
4 μέτρια γογγύλια
1 μεγάλο κρεμμύδι 
λίγο λάδι 
100γρ. βούτυρο
 1 φύλλο δάφνης
 λίγο αλάτι 
2 κουταλιές της σούπας μέλι
 ¾ της κούπας πλήρες γάλα 
500ml ζουμί από μανιτάρια 
4 κουταλιές της σούπας σκόνη λαχανικών ή έναν κύβο λαχανικών.
Εκτέλεση: Τοποθετήστε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ με νερό για αρκετή ώρα μέχρι αυτά να ενυδατωθούν πλήρως. Όταν τα μανιτάρια έχουν φουσκώσει αρκετά, βγάλτε τα από το μπολ και ψιλοκόψτε τα. Μην πετάξετε το νερό! Θα χρησιμοποιηθούν 500ml για τη σούπα.
Στη συνέχεια, ξεφλουδίστε τα γογγύλια και κόψτε τα σε κομμάτια, καθαρίστε το κρεμμύδι και κόψτε το σε μεγάλα κομμάτια. Έπειτα, ζεστάνετε σε μία κατσαρόλα τη μισή ποσότητα από το βούτυρο μαζί με το λάδι σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια προσθέστε τα γογγύλια, το κρεμμύδι, τη δάφνη και το αλάτι. Αφήνετε να μαγειρευτούν για 5-10 λεπτά, έως ότου δείτε τα γογγύλια να αποκτούν μια διάφανη απόχρωση. 
Προσθέστε τότε το μέλι, ανακατέψτε όλο το μείγμα για 1 λεπτό περίπου. Αφού περάσει και το 1 λεπτό, προσθέστε το γάλα, το ζουμί από τα μανιτάρια, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη σούπα να βράσει περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα γογγύλια. 
Σε ένα τηγάνι σοτάρετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο και όταν πια δείτε να είναι έτοιμα, προσθέστε τα στην κατσαρόλα με τη σούπα. Αφαιρέστε το φύλλο της δάφνης από τη σούπα και λιώστε όλα τα υλικά με ένα μπλέντερ. Απολαύστε τη σούπα ζεστή!
 Σίγουρα, οι Βίκινγκς δεν είχαν φυσικά μπλέντερ για να φτιάχνουν βελουτέ σούπες, οπότε ή την κατανάλωναν έτσι όπως είχε βράσει ή απλώς θα πίεζαν τα υλικά μέχρι αυτά να πολτοποιηθούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Αισιόδοξα μηνύματα για την καρποφορία άγριων μανιταριών στην Ελλάδα

Ύστερα από μια μακρά περίοδο ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, επιτέλους οι βροχές του 1ου δεκαημέρου του Μαΐου θα μας φέρουν τους πολυπόθητους καρπούς του δάσους, τα μανιτάρια.
Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες ευδοκίμησης μανιταριών του mushring.comυπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρχίσουν να αναπτύσσονται μανιτάρια από τις 9 Μαΐου και κυρίως από τις 10 Μαΐου σε πολλές περιοχές της χώρας μας. 
Μην ξεχνάτε πως, όταν η υγρασία στο δάσος είναι αυξημένη την άνοιξη, ευνοείται η ανάπτυξη των αγαπημένων μας Κανθαρέλων! 
Πάρτε λοιπόν από την επόμενη Τετάρτη με Πέμπτη τα καλαθάκια ανά χείρας και ξεχυθείτε στα δάση για μανιτάρια.
Καλή επιτυχία!