Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ένα Φθινόπωρο χωρίς πολύ βροχή!Θα έχουμε τελικά ένα ξηρό φθινόπωρο φέτος;
Σύμφωνα με τις προγνώσεις του καιρού για την Ελλάδα, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι αίθριες καιρικές συνθήκες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Αλλαγή του καιρού αναμένεται την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, με πρόσκαιρες βροχοπτώσεις.
Γενικά, το φετινό φθινόπωρο παρουσιάζει περισσότερο ξηρές συνθήκες σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες χρονιές. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα έξι μετεωρολογικών σταθμών, οι οποίοι λειτουργούν υπό την εποπτεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ήπειρο και κάθε χρόνο δέχεται τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας και όπου εντοπίζονται πολλοί «μανιταρότοποι», ο περασμένος Σεπτέμβριος ήταν ο περισσότερο άνυδρος για την περίοδο 2010 – 2017.


Επιπλέον, σχεδόν στο σύνολο αυτών των έξι μετεωρολογικών σταθμών, για το μήνα Οκτώβριο η καταγεγραμμένη αθροιστική βροχόπτωση μέχρι τις 15 του μηνός αποτελεί λιγότερο από το 15% της μέσης αθροιστικής βροχόπτωσης των τελευταίων οκτώ ετών.


Φαίνεται λοιπόν ότι το φετινό φθινόπωρο, σε σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, θα είναι ιδιαιτέρως άνυδρο και πιθανόν φτωχό σε ποσότητα μανιταριών, μιας και η βροχόπτωση, που τροφοδοτεί με υγρασία το έδαφος και συμβάλει στην ευδοκίμηση των μανιταριών, θα είναι μειωμένη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…