Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιούλιος και άγρια μανιτάρια στην Ελλάδα γίνεται;Μπορεί η ανομβρία του περασμένου Φθινοπώρου να άφησε παραπονεμένους όλους εκείνους που περίμεναν με ανυπομονησία να βρουν άγρια μανιτάρια στην Ελλάδα, ωστόσο ο Μάιος φάνηκε αρκετά γενναιόδωρος. Και ενώ πολλοί πίστευαν πως μετά τον Μάιο τελείωσε η μανιταροσεζόν και περίμεναν να ξαναβγούν οι πολυπόθητοι καρποί του δάσους πάλι με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, εντούτοις φαίνεται πως ακόμη και το καλοκαίρι θα μαζεύουμε μανιτάρια!

Οι βροχές του δεύτερου δεκαημέρου του Ιουνίου ευνόησαν πάλι την ανάπτυξη των άγριων μανιταριών στα πανέμορφα δάση και λιβάδια της Ελλάδας και όπως αποτυπώνεται και στον προγνωστικό χάρτη του Mushring.com, η καρποφορία συνεχίζεται και στις αρχές Ιουλίου!

Στο ακόλουθο διάγραμμα, παρατίθενται τα χιλιοστά βροχής για τον φετινό Ιούνιο από τον μετεωρολογικό σταθμό Ασπραγγέλων Ιωαννίνων. Μέχρι τις 25 Ιουνίου, σημειώθηκαν 19 ημέρες βροχής και τα συνολικά χιλιοστά βροχής για αυτές τις 19 ημέρες ήταν 131.2!
Επίσης, παρατίθεται και ένα συγκριτικό διάγραμμα με τα χιλιοστά βροχής στην περιοχή της Δωδώνης Ιωαννίνων για τον περσινό και τον φετινό Ιούνιο. Με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από τον μετεωρολογικό σταθμό της Δωδώνης, βλέπουμε πως οι ημέρες βροχής του Ιουνίου 2018 είναι πάνω από διπλάσιες σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017. 

Τα καλαθάκια μας, λοιπόν, ανά χείρας ξανά για να απολαύσουμε πλούσιες καλοκαιρινές καρποφορίες!Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…